Ina: Uvoz ruskog plina smanjen 6,5 posto

Ina: Uvoz ruskog plina smanjen 6,5 posto
ISPORUKA ruskog plina Hrvatskoj zbog velike hladnoće u Rusiji smanjena je oko 6,5 posto, no nema nikakvih poremećaja u sustavu i plinoopskrbi i sustav je stabilan, izjavila je danas direktorica Sektora komercijalnih poslova InaNaftaplina Nataša Vujec.

Ruski Gazprom smanjio je isporuku plina za oko 20 posto Mađarskoj i Bosni i Hercegovini kako bi veće količine isporučivao domaćim potrošačima uslijed iznimno velike hladnoće, a mogao bi, kako su najavili iz te kompanije, smanjiti i isporuke plina Italiji i Austriji.

Hrvatskoj je smanjena isporuka ruskog plina od jučer poslijepodne, najprije za 10 posto, a od jutros za 6,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako uvoz ruskog plina u Hrvatsku danas iznosi 122,8 tisuća prostornih metara plina na sat, umjesto uobičajenih oko 130 tisuća kubika.

Vujec ističe da je plinoopskrbni sustav stabilan i da je potrošnja plina na uobičajenoj razini za trenutne temperature zraka, napominjući da je potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj bila oko 480 tisuća kubika na sat.

Uz uvoz ruskog plina, od 122,8 tisuća, domaća proizvodnja je oko 190 tisuća prostornih metara, a ostale se potrebe za plinom zadovoljavaju iz podzemnog skladišta Okoli.

Iako ne očekuju probleme zbog smanjenog uvoza ruskog plina, iz Naftaplina ponavljaju apel potrošačima za racionalnom potrošnjom tog energenta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara