Independent: Europa guši samu sebe, ali i svijet

UGLEDNI britanski dnevni list Independent objavio je članak o sve većem klimatskom zagađenju Zemlje za čije je onečišćenje u najvećoj mjeri odgovorna Europa. U izvješću koje otkriva klimatske štete nastale životom u Europi navodi se kako Europljani u prosjeku uništavaju svjetske prirodne resurse dvostruko brže nego što to čine stanovnici ostalih kontinenata.

Klimatske promjene, uzrokovane globalnim zagrijavanjem i zagađenjem zraka, su nad Europom uzele maha u razmjeru koji na kontinentu nije zabilježen u posljednjih 5.000 godina, navodi se u izvješću. Nastavi li se kontinent zagađivati postojećim tempom tri četvrtine švicarskih ledenjaka će se potpuno otopiti do 2050. godine.

Urbana naselja u Europi su se u posljednjih sto godina udvostručila, a produljio se i očekivani životni vijek europskog stanovništva. Velik je problem i činjenica da dobar postotak stanovnika živi u domaćinstvima sa samo jednim ili dva člana.

Povećanje urbane gužve će rezultirati time da će za deset godina u Europi biti izgrađeno oko 7.700  kvadratnih kilometara novih gradskih naselja. U idućih 25 godina očekuje se udvostručenje zračnog prometa, a sve ovo ozbiljno ugrožava Zemljin morski ekosustav, izvore pitke vode te onečišćuje zrak, piše Independent.

Prema izračunu iz mjerenja raznih klimatskih parametara uzetih iz 32 države, uočeno je da su u posljednjih sto godina četiri najtoplije godine bile 1998., 2002., 2003. i 2004.. 2003. je specifična i po tome što se tijekom ljeta te godine otopilo deset posto alpskih ledanjaka koji su potpuno nestali.

Ekološki stručnjaci su uočili da je u Europi zabilježen prosječan porast temperature od 0.95 Celzijevih stupnjeva, dok na svjetskoj razini taj prosjek iznosi 0.7 Celzijevih stupnjeva. Predviđa se da će postojećim tempom prosječna temperatura u 21. stoljeću porasti od 2 do 6 Celzijevih stupnjeva.

Europska agencija za zaštitu okoliša je zbog svega toga pokrenula akciju poticanja europskog stanovništva na racionalniju potrošnje energije, te smanjenje proizvodnje neorganskog otpada koji trajno zagađuje planet. Agencija upozorava da će bez radikalnih mjera očuvanja ekosustava u vrlo kratkom vremenu doći do topljenja Zemljinih ledenih glečera.

Globalno zagrijavanje, osim što uništava glečere, uzrokuje postepeno povećanje tzv. pustinjske površine u Europi, te se nekadašnji hladniji predjeli kontinenta sve više pomiči prema sjeveru dok istovremeno od južnog dijela kontinenta dolazi pustinjska klima koja ubija prirodu.

Stručnjaci zbog toga pozivaju na povećanje individualne svijesti stanovništva o opasnosti koja prijeti kontinentu, te pozivaju vlade europskih država na što ranije prihvaćanje i provedbu protokola iz Kyota kojim se države obvezuju na smanjenje emisije onečišćenog zraka, te na efikasnije mjere zaštite okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara