Independent: Londonski bombaši vjerojatno djelovali neovisno

SKUPINE koje stoje iza srpanjskih bombaških napada u Londonu u kojima su ubijene 52 osobe i neuspješnog pokušaja još jednog napada izgleda da su djelovale samostalno, bez veze s nekim Al Qaidinim planerom iz inozemstva, piše u subotu britanski dnevnik The Independent.

List, navodeći kao izvor policijske i obavještajne dužnosnike, također piše da četvorica bombaša od 7. srpnja vjerojatno nisu bila povezana sa skupinom četvorice koji se nisu uspjeli dignuti u zrak u autobusima i vlakovima podzemne željeznice dva tjedna kasnije.

Neke od zaključaka u izvješću lista u pitanje, međutim, dovode analitičari terorizma koji kažu da bi islamski militanti u Velikoj Britaniji teško mogli pripremiti i detonirati eksplozivne naprave bez određene obuke u Pakistanu, Afganistanu ili drugdje.

Novine pišu da policijski i obavještajni izvori ocjenjuju kako činjenica da nije postojao vođa iz inozemstva pokazuje da se u Britaniji može skrivati još takvih "autonomnih" skupina.

"Sva priča o nekim glavnim vođama i planerima iz Al Qaide u ovom trenutku izgleda kao nešto iz filmskih scenarija", naveo je list ocjenu jednog izvora iz policije. "Naravno, stvari se mogu promijeniti ako dođu novi obavještajni podaci, no sve više izgleda da su ti ljudi uvelike samostalno djelovali. To nije nešto što smo očekivali".

Četiri mlada britanska muslimana 7. srpnja su se digla u zrak u tri vlaka londonske podzemne željeznice i autobusu ubivši 52 osobe. Očiti pokušaj da se napadi ponove 21. srpnja propao je a policija je uhitila četiri osobe za koje kaže da stoje iza tog pokušaja.

Londonski list navodi izjavu jednog djelatnika protuterorističke jedinice da je "ključna stvar što ti događaji nisu bili povezani". "Izgleda da su bili prije autonomni no organizirani od strane neke vrste glavnog planera", kaže taj izvor.

Napadi su u Britaniji izazvali uzbunu radi mogućnosti da militanti žive i djeluju u zemlji. Policija tek treba utvrditi jesu li napadači djelovali sami ili pod vodstvom međunarodnih mreža poput Al Qaide. Glasnogovornik policije je izjavio da istraga ide u nekoliko smjerova i nije htio komentirati pojedinosti iz izvješća londonskog lista ali ih nije ni isključio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara