INDIJA I PAKISTAN PRIDRŽAVAJU SE PREKIDA VATRE U KAŠMIRU

Suparničke nuklearne sile Indija i Pakistan pridržavaju se u srijedu prekida vatre uzduž nemirne granice u spornom Kašmiru, koji je proglašen u ponoć po lokalnom vremenu.

Primirje uzduž Kontrolne linije, koja dijeli Kašmir i položaje dviju strana na ledenjaku Siachen, najvišem bojištu na svijetu, stupilo je na snagu točno u ponoć po indijskom vremenu.

Prekid vatre u nedjelju je predložio Pakistan, a u utorak ga je prihvatila Indija. Riječ je o prvom bilateralnom primirju od početka muslimanske pobune u indijskom dijelu Kašmira prije 14 godina.

I indijska i pakistanska strana javljaju da je sve mirno i da za sada nije ispaljen niti jedan metak uzduž 742 kilometra duge Kontrolne linije, poprištu svakodnevnih puškaranja i razmjene minobacačkih i tenkovskih granata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primirke je stupilo na snagu na dan najvažnijeg muslimanskog praznika, Ramazanskog bajrama. Stanovnici okolnog područja javljaju da se radi o najmirnijoj sverkovini u više od deset godina.

Analitičari smatraju da će primirje doprinijeti boljem ozračju pred posjet indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeea Islamabadu u siječnju.

U indijskom dijelu Kašmira već 14 godina traje pobuna muslimana koji traže pravo na samoodređenje. Do sada je u sukobima poginulo oko 40.000 ljudi. Dvije su zemlje, nakon što su 1947. stekle neovisnost od Velike Britanije, tri puta ratovale. Dva puta se rat vodio zbog Kašmira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara