Indija odala počast američkoj astronautkinji indijskog podrijetla

Indija je u subotu odala počast američkoj astrounautkinji Kalpani Chawli, jednoj od semdero članova posade svemirske letjelice Columbia koja se razletjela u subotu pri ulasku u Zemljinu orbitu.

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee izrazio je sućut obiteljima svih sedam poginulih članova posade.

´Za nas u Indiji, činjenica da je jedna od njih bila rođena u Indiji čini ovu tragediju još bolnijom´, kazao je premijer, a prenijela agencija UNI.

´Ona nas je ispunila ponosom´, kazao je ministar znanosti Murli Manohar Joshi. Ministar Joshi stoji iza inicijative odavanja počasti toj prvoj Amerikanki indijskog podrijetla koja je poletjela u svemir na svojoj prvoj misiji 1997.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici i učenici škole koju je Chawla pohađala sastali su se ranije u subotu u Karnalu na sjeveru indijske države Haryana kako bi proslavili povratak ´njihove´ astrounautkinje no umjesto slavlja doznali su za tragediju.

Naturalizirana američka državljanka Chawla, udana za instruktora letenja Jean-Pierrea Harrisona, rodila se u Karnalu u Indiji 1961. U Sjedinjene Države došla je kako bi magistrirala aeronautičko inženjerstvo na Sveučilištu u Texasu nakon čega je stekla i doktorat na Sveučilištu u Coloradu, Boulder.

Počela je raditi za NASA-in Ames Research Center 1988., i bila 1995. imenovana kandidatkinjom za astronauta 1995. te svoj prvi svemirski let obavila u studenome 1997.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara