Indija pokreće program obrane od napada iz svemira

PRVE posljedice kineskog lansiranja protusatelitskog projektila prije dva tjedna ovih se dana pokazuju u punoj mjeri. Indija je najavila da će uskoro razviti sustav obrane protiv mogućih napada iz svemira.

Sustav bi bio sličan Norad-u, sustavu koji koriste SAD i Kanada, a koji otkriva i može uništiti objekte u svemiru koje je napravila ljudska ruka.

Maršal Shashi Tyagi, vođa indijskog zrakoplovstva, rekao je da je sustav namijenjen obrani indijskih života i indijskih interesa.

"Kako se naše zrakoplovstvo razvija postaje neobično važno iskoristiti svemir, a za to nam treba tehnologija. Mi smo zračna i svemirska sila i počeli smo trenirati grupu ljudi koji će voditi sustav obrane od projektila iz svemira", rekao je na novinskoj konferenciji.

Indija je, osim što pokreće ovaj sustav, prošli tjedan uspješno provela test povratka svemirske kapsule iz orbite, što bi im uskoro moglo osigurati slanje vlastitih astronauta u svemir.

Kinesko lansiranje protusatelitskog projektila zabrinulo je sve zemlje svijeta, a i kritikama su se pridružile i Rusija i Indija, čiji su čelnici naglasili da bi bila greška pokretati utrku u svemirskom naoružanju.

J.D.

Foto: AP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara