Indija proizvela najjeftiniji tablet na svijetu i dijeli ga siromašnim učenicima

Indija proizvela najjeftiniji tablet na svijetu i dijeli ga siromašnim učenicima

Foto: AFP

INDIJA je proizvela "najjeftiniji tablet sa touch-screenom na svijetu" čija cijena je samo 35 dolara, a namijenjen je internetskom opismenjavanju učenika.

Tablet nazvan Aakash (što znači nebo) ima funkciju surfanja preko interneta i video konferencije, a "pogoni" ga baterija koja ima trajanje od tri do četiri sata bez punjenja. Indijske vlasti se nadaju da će ovaj kompjuter učenicima iz manjih gradova i sela omogućiti pristup internetu, piše BBC.

Komercijalna verzija će stajati 60 dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je učenicima na probu predano 500 tableta. Indijska vlada planira kupiti 100 tisuća Aakasha u narednih nekoliko godina te ih predati učenicima. "Bogati imaju pristup digitalnom svijetu, dok su siromašni obično isključeni. Aakash će završiti digitalnu podjelu", kazao je ministar u indijskoj vladi Kapil Sibal.

Tablet je razvijala britanska kompanija DataWind u suradnji sa Indijskim institutom za tehnologiju. DataWind sljedeće godine namjerava ponuditi i komercijalnu verziju toga tableta koja će se zvati UbiSlate, a cijena će mu biti oko 60 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara