Indija u Velikoj Gorici

U ORGANIZACIJI Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, u utorak, 13. studenog u 19 sati, u Dvorani Galženica, Renato Petek, potpredsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i predsjednik Udruge "Lotos", održat će predavanje uz projekciju na temu Indije.

Na predavanju će biti predstavljena Char Dhama parikrama (putovanje u četiri sveta mjesta) - put hodočasnika prema Šivinom ili Višnuovu hramu; predstavljanje najpoznatijih jogija današnjice te mistični izvor rijeke Ganges.

Tradicionalni indijski ples će prezentirati plesačica kathaka plesa Ana Suryawanshi. Kathak je klasični ples sa sjevera Indije, a svoje porijeklo vuče iz pripovjedačke tradicije svećenika Brahmina, koji štuju boga Krišnu. Poznat je po zamršenim plesnim koracima, brzim okretima i pozama u kojima plesači ostaju nepomični. Plesač kathaka zabavlja gledatelje, istovremeno ih podučavajući pričama o bogovima i božanskim bićima, pripovijedajući pokretima i ritmom.

U sklopu predavanja će biti održana izložba indijskih uporabnih predmeta. Izložba uključuje dvadesetak raznih predmeta za svakodnevnu životnu uporabu, od posudica sa začinima iz tradicionalne kuhinje, rajastanskih lutaka iz predstave, pa do stalaka za 'vatrene lampe' koji se koriste tijekom puđe, obreda obožavanja svete Gange. Posjetitelji će moći uživati i u degustacija indijskih slastica i čaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara