Indijke ne mogu odgovarati za silovanje, presudio je Vrhovni sud

Indijke ne mogu odgovarati za silovanje, presudio je Vrhovni sud

MOŽE li se ženu osuditi u postupku za silovanje? Ne, ako se vjeruje indijskom Vrhovnom sudu, koji je dao svoj pravorijek o žalbi vlade najveće indijske savezne države u slučaju u kojemu je jedna djevojka oslobođena u slučaju silovanja.

Namjera silovanja

Indijski Vrhovni sud odlučio je kako žena nema namjeru počiniti silovanje i stoga ne može biti osuđena za taj zločin, te kako se kazneni zakon odnosi samo na muškarce.

Radi se o postupku protiv troje mladih ljudi koji su silovali jednu djevojku. Jedan je mladić osuđen, jedan poslan na maloljetnički sud, a djevojka je oslobođena, sa sudskim obrazloženjem da se protiv žene ne može donijeti presuda za grupno silovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudske bravure

Vlada Rajasthana, najveće indijske savezne države, u kojoj se zločin i dogodio, podnijela je žalbu Vrhovnom sudu, pozivajući se na članak indijskog kaznenog zakona koji kaže kako će se svakog člana grupe koja je pokazala namjeru za silovanjem osuditi za grupno silovanje.

Vrhovni se sud nije složio s tim argumentom. U presudi se prvo obrazlaže kako članak indijskog kaznenog zakona koji se odnosi na silovanje definira taj čin i njegovu kaznu za muškarca, ne i za ženu.

Nadalje, "za ženu se ne može reći da je imala namjeru počiniti silovanje" druge žene, zbog čega ne stoji ni pozivanje na stavku o grupnom silovanju, kaže Vrhovni sud.

F.M.
Foto: Ilustracija
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara