Indijska burza bilježi velike gubitke, obustavljena trgovina

PROSJEČNA vrijednost dionica na burzama u Indiji u ponedjeljak je pala više od 17 posto i one su već izgubile 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti, zbog straha da će nova nestabilna vlada usporiti ritam reforma u toj zemlji.

Burze su prekinule u dva navrata prodaju nakon što su im indeksi pali 15,5 i 17,5 posto. Bombajska i državna burza doživjele su dosad najveći pad i pale na najnižu razinu od rujna prošle godine.

Banka državnih rezervi Indije hitno je objavila kako će u slučaju potrebe intervenirati kako bi osigurala funkcioniranje bankarskog sustava.

Indijske komunističke stranke u ponedjeljak su odlučile da se neće pridružiti koaliciji kongresne stranke Sonje Gandhi, već da će je podržavati izvana, što je pojačalo strah investitora od nove nestabilne vlade čija se prisega očekuje u srijedu.

Unatoč pokušaju Središnje banke da uspori pad nacionalne valute, rupija je u odnosu na dolar izgubila 0,8 posto vrijednosti, a trgovci dionicama strahuju da bi se strana ulaganja mogla usporiti bude li nova vlada doživljena kao nesklona tržištu.

"Svi su u panici i nitko ne žeil riskirati", kaže Navin Roy, mešetar tvrtke TAIB Securities.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svi drže da će reformski proces sad početi usporavati, te da će komunističke stranke, ako i ne uđu u vladu, imati presudnu ulogu", rekao je.

Vrijednost dionica na indijskim burzama pada već dva tjedna otkad su rezultati maratonskih izbora pokazali da proreformska Nacionalna demokratska alijansa možda neće dobiti većinu.

Rupija i državne dionice odmah su izgubile na vrijednosti: nacionalna je valuta pala na 46 rupija za dolar, najniže od 11. kolovoza 2003.

Privatizacija je bila jedna od najvećih reforma vlade u odlasku i od početka 2003. privukla je više od 10 milijarda dolara stranih ulaganja. Indeks dionica bombajske burze lani je ostvario porast od 73 posto.

Potresi s indijskih burzi počeli su se prenositi već druge burze u svijetu.

(Hina) xvm yps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara