Indijska TV: Indija u Irak šalje 17 tisuća vojnika

INDIJSKA će vojska poslati tisuće vojnika iz države Džamu i Kašmir u Irak gdje će sudjelovati u poslijeratnoj obnovi te zemlje, objavila je u subotu indijska televizija.

Vojska je ocijenila da se infiltracija islamskih gerilaca s pakistanske strane linije razdvajanja u Kašmiru od prošle godine znatno smanjila, objavila je televizija New Delhija.

No, javlja agencija dpa, ta se procjena čini u neskladu s indijskom zabrinutošću zbog eventulanoga jačanja "prekograničnoga terorizma" kad se u Kašmiru počne otapati snijeg.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija planira u Irak poslati 17 tisuća vojnika, objavila je televizija. Oni bi bili raspoređeni u Karbali i Najafu, šijitskim područjima u kojima na Indiju gledaju kao na prijatelja.

Na pitanje hoće li se Indija priključiti koaliciji koju u Iraku predvode Sjedinjene Države ili će za slanje mirovnih snaga tražiti mandat Ujedinjenih naroda, glasnogovornik indijskoga ministarstva vanjskih poslova Navtej Sarna izjavio je da za slanje vojnika još nije stigao službeni zahtjev, ali da Indija običava sudjelovati u UN-ovim mirovnim misijama.

Televizija NDTV objavila je da je pod UN-ovom zastavom, u raznim mirovnim misijama, dosad bilo više od 60 tisuća indijskih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara