Indijski znanstvenici potvrdili sumnju: Mobilni telefoni ubijaju pčele

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

DILJEM svijeta u posljednjih nekoliko godina alarmantno se smanjio broj pčela i dosad se nije znalo što je tome uzrok. Iako u pčela nije pronađena nikakva bolest, njihov broj dramatično opada. Dosad su među moguće uzroke navodili nepoznate viruse, pesticide, genetski inženjering sjemena i klimatske promjene, ali ni za što nisu pronađeni dokazi.

Nestanak velikog broja pčela počeo se primjećivati kroz opadanje zaliha voća i povrća za čije su oprašivanje najzaslužnije upravo pčele, prenosi Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta Punjab u Indiji napravili su pokus u koji su uključili dvije košnice pčela. U jednu košnicu su stavili mobilni telefon na kojem su dvaput dnevno simulirali poziv u trajanju od 15 minuta. U drugu košnicu su stavili imitaciju mobilnoga telefona koji nije davao nikakav signal.

Nakon tri mjeseca znanstvenici su otkrili da se broj pčela u košnici s aktivnim mobilnim telefonom znatno smanjio. Pčele izložene zračenju mobilnog telefona su se neobično ponašale, izlegle su znatno manje jajašaca i nisu proizvele med.

Ovim pokusom su znanstvenici u Punjabu potvrdili više godina spominjanu mogućnost da su mobilni telefoni krivci za tako rapidno izumiranje pčela na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara