Indonežani na parlamentarnim izborima

VIŠE od 147 milijuna birača u Indoneziji u ponedjeljak bira zastupnike za parlament i lokalne skupštine, na izborima na kojima bi politička stranka bivšeg diktatora Suharta mogla odnijeti najviše glasova.

Oko 600.000 birališta otvoreno je u zemlji koja se proteže u tri vremenske zone. Najprije ona u istočnoj Indoneziji, uključujući i Papuu, 3.000 kilometara istočno od Džakarte.

Ovi se izbori smatraju najvećim jednodnevnim izborima u povijesti Indonezije i tek su drugi demokratski otkako je Suharto pao s vlasti 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Eventualna pobjeda stranke Golkar, koja se pokušava distancirati od bivšeg autokrata koji je Indonezijom vladao tri desteljeća, mogla bi nanijeti štetu izgledima predsjednice Megawati Sukarnoputri da dobije drugi mandat na prvim izravnim predsjedničkim izborima predviđenima za 5. lipnja.

"Gospodarstvo trpi, a ekonomska obnova nije još gotova. Raste siromaštvo i nezaposlenost. Cijene su visoke. I zato ljudi nisu sretni", kazao je budući predsjednički kandidat stranke Golkar Akbar Tandjung pri dolasku na biralište. "Birači znaju da je Golkar bio 32 godine na vlasti. Znaju da Golkar ima iskustvo", dodao je.

Indonezija je zemlja jugoistočne Azije s najjačim gospodarstvom i jedina azijska članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Ujedno je država s najvećim muslimanskim pučanstvom na svijetu.

Demokratska stranka aktualne predsjednice Sukarnoputri osvojila je na posljednjim izborima 34 posto glasova, a Golkar 22,5 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara