Indonezija najavila izgradnju prve nuklearne elektrane

Indonezijske vlasti priopćile su da bi prva indonezijska nuklearna elektrana trebala početi s radom 2016. godine, te da bi trebala biti izgrađena na gusto naseljenom otoku Javi koji se nalazi u području podložnom čestim potresima.

Čelnik Indonezijske nacionalne atomske agencije Soedyartomo Soentono kazao je da će indonezijsko postrojenje biti izgrađeno na poluotoku Muria, u središnjem dijelu Jave, i da će imati snagu od 6.000 megawatta.

"Trenutačno Indonezija ima samo pet posto obnovljive energije dok nam za jačanje industrije trebaju dugoročni izvori energije. Zato je nuklearno postrojenje izuzetno potrebno", kazao je Soentono.

On je priznao da Indonezija raspolaže s velikim brojem potencijalnih energetskih resursa ali je dodao da pričuve opadaju dok potražnja za energijom raste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ekipa stručnjaka bi do 2006. godine trebala završiti sakupljanje podataka koji su potrebni prema zahtjevima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Očekujemo da će taj proces za ulagače biti gotov do 2008. godine, radovi na nuklearnom postrojenju gotovi do 2010. godine i da će ono početi s radom 2016. godine", kazao je Soentono.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara