Indonezija ne želi strane nevladine udruge u Acehu

INDONEZIJA je u ponedjeljak priopćila da u pokrajini Aceh, u kojoj trenutno traje ofenziva indonezijske vojske protiv separatističkih pobunjenika, ne želi predstavnike stranih nevladinih udruga i strane humanitarne djelatnike, premda istodobno prihvaća stranu humanitarnu pomoć.

"Trenutno nam (u Acehu) ne trebaju strane nevladine udruge", rekao je indonezijski ministar vanjskih poslova Hasan Wirayuda.

"Zabrana djelovanja stranih nevladinih udruga u Acehu nametnuta je, između ostaloga, zbog toga što neke od njih imaju političke motive poput pokazivanja simpatija za separatistički Pokret za slobodni Aceh (GAM)", rekao je Wirayuda za državnu novinsku agenciju Antaru.

Indonezijska vlada istodobno je prihvatila međunarodne ponude za pomoć Acehu, ali je naglasila da u podjeli pomoći ne mogu sudjelovati strani humanitarni djelatnici, te da pomoć mora ići preko Džakarte.

"Ne želimo te strance u Acehu. To je sigurnosni problem. Sva pomoć mora ići preko Džakarte", rekao je indonezijski ministar socijalne skrbi.

Indonezijska vlada proglasila je 19. svibnja izvanredno stanje u pokrajini, te je pokrenula vojnu ofenzivu s ciljem uništavanja GAM-a koji se već više od dva desetljeća bori za neovisnost naftom bogate pokrajine na samom sjevernom vrhu otoka Sumatre.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofenziva je pokrenuta nakon propasti mirovnih pregovora u Tokiju.

Vojska je priopćila da je u vojnim operacijama ubijeno najmanje 68 pripadnika GAM-a.

U borbama je poginulo i petero civila te dvojica vladinih vojnika, priopćili su vojni izvori.

Pobunjenički izvori tvrde da su u sukobima poginuli deseci civila i stotine vladinih vojnika.

Oko 45,000 vladinih vojnika pokušava pobijediti snage od oko 5,000 pobunjenika koji su prihvatili gerilsku taktiku ratovanja. Raniji vladini pokušaji gušenja pobune u Acehu nisu uspjeli.

Tijekom proteklog vikenda mediji su javljali o nekoliko manjih izravnih oružanih sukoba između vladinih snaga i pobunjenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara