Indonezija: Svećenik u zatvoru zbog molitve na materinjem jeziku

Indonezijska policija uhitila je islamskog svećenika zato što je predvodio molitvu na lokalnom jeziku umjesto na arapskom, objavila je u ponedjeljak policija.

Od pada autokratskog Suhartovog režima 1998., islam u Indonweziji ima sve veću društvenu i političku ulogu. Iako većina tamošnjih muslimana prekticira umjereni oblik islama, a demokratski birana vlada je potpuno svjetovna, vjerska pitanja i dalje mogu biti vrlo osjetljiva, a svećenici počinju koristiti svoj sve veći utjecaj.

Ravnatelju islamskog internata u gradu Malangu na istoku Jave Muhammad Yusman Roy pritvoren je u subotu nakon pritužbe Vijeća indonezijskih ulema (MUI), nadležnog za doktrinu vjere u najbrojnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu.

"Muhammad Yusman Roy ocijenjen je sumnjivim... zbog neprijateljskog ukaljavanja vjere", rekao je načelnik policije Malanga, dodavši kako je uhićenje zatražio MUI.

Temeljna postavka islama je molitva pet puta na dan, a Roy - bivši boksač i preobraćenik s kršćanstva - u malom ju je internatu pred desecima učenika provodio i na arapskom i na indonezijskom jeziku.

Prošlog je tjedna MUI izdao fatwu, naputak, u kojem zabranjuje održavanje vjerske službe na bilo kojem jeziku osim arapskog. Fatwa nema zakonsku težinu, ali je muslimani izrazito štuju.

Vrlo malo Indonežana govori tečno arapski, a Roy je u razgovoru za tjednik Forum prošli tjedan izjavio kako molitve i na indonezijskom i na arapskom drži još od 2002., kako bi ih učinio pristupačnijima mjesnom stanovništvu.

No to j protivno islamskoj doktrini i policija je rekla kako je Roy uhićen prema odredbama kaznenog zakona o ukaljavanju vjere i poticanju vjerske netrpeljivosti, što bi mu moglo donijeti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara