Indonezija traži da strani humanitarni djelatnici napuste Aceh

INDONEZIJA je upozorila strane humanitarne djelatnike da napuste Aceh zbog sigurnosnih razloga i priopćila je da Džakarta želi preuzeti svu humanitarnu pomoć u toj pokrajini.

Upozorenje je uslijedilo u vrijeme kada je indonezijska vojska objavila planove za pojačavanje operacija protiv pobunjenika koje su započele prije osam dana i u kojima su deseci ljudi već poginuli, a tisuće su bile prisiljene napustiti svoje domove.

Humanitarni djelatnici UN-a izjavljuju da ne osjećaju da je njihova sigurnost ugrožena zbog vojne ofenzive, ali da će se pridržavati savjeta indonezijske vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Marty Natalegawa ranije je izjavio za Reuters da će lokalna vlada i indonezijski Crveni križ ubuduće biti odgovorni za distribuciju humanitarne pomoći u Acehu.

On je rekao da strani humanitarni djelatnici "trebaju biti upoznati s tom politikom i napustiti Aceh. Njihova fizička nazočnost i izravni kontakt u Acehu nisu potrebni zbog stanja sigurnosti".

Ujedinjeni narodi su priopćili da pet međunarodnih nevladinih organizacija i četiri agencije UN-a koje djeluju u Acehu, s oko 10 stranih djelatnika ukupno, nisu dobile zabranu djelovanja u pokrajini, ali da im nije preostalo ništa drugo nego otići.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara