Indonezijski sud osudio Amrozija na smrtnu kaznu

INDONEZIJSKI sud u četvrtak je proglasio krivim i nakon toga osudio na smrtnu kaznu Indonezijca Amrozija za terorističke napade na dva kluba u ljetovalištu Kuti na Baliju 10. listopada 2002. kada su ubijene ukupno 202 osobe, a ranjeno 350, uglavnom stranaca.

Amrozi se smiješio u trenutku dok ga je sud proglasio krivim, ali je izricanje smrtne kazne dočekao bezizražajna lica.

Amrozi, kojeg se smatra članom islamističke militantne skupine Jemaah Islamiah, prije toga tijekom suđenja nije izrazio žaljenje zbog žrtava, već je poručio da bijelci zaslužuju umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amrozi (41) automehaničar iz istočnog dijela Jave ušao je u sudnicu u četvrtak izvikujući riječi "Bog je velik" i "Spalite, spalite Židove" podižući pri tom desnicu u zrak.

Oko zgrade suda policija je postavila barikade.

Osim Amrozija, za napad na Baliju zasebno se sudi još i dvojici njegove braće te Imamu Samudri, osobi za koju se vjeruje da je isplanirala napad na Bali.

Presuda protiv takozvanog "nasmiješenog napadača", koji je nadimak dobio zato što se stalno smijao tijekom istrage, uslijedila je dva dana nakon novog terorističkog napada na Indoneziju u kojem je u Džakarti u samoubilačkom autromobilskom napadu na hotel Marriott u utorak ubijeno između 10 i 17 osoba, a ranjeno oko 150.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara