Informacije za napad na Sadama dao irački dužnosnik

AMERIČKI napad na Saddama Husseina u četvrtak ujutro pokrenut je prema informaciji jednog visokog iračkog dužnosnika, koji je američkoj obavještajnoj službi CIA otkrio mjesto gdje bi irački predsjednik trebao provesti noć, piše američki tjednik Newsweek.

Pozivajući se na neimenovani izvor pri obavještajnim službama, list tvrdi da je taj Sadamu blizak irački dužnosnik, kojeg je nedavno "regrutirala" CIA, obavijestio u srijedu svoju američku vezu da irački predsjednik, vjerojatno sa svoja dva sina, treba provesti noć sa srijede na četvrtak u podzemnom skloništu ispod jedne kuće u rezidencijalnoj četvrti Bagdada.

Čim je dobio tu informaciju, direktor CIA-e George Tenet je obavijestio ministra obrane Donalda Rumsfelda i predsjednika Georgea Busha, koji je nešto poslije 1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu dao zeleno svjetlo za operaciju eliminiranja prvog čovjeka iračkog režima, piše Newsweek.

Prema naredbi zapovjednika operacije "Iračka sloboda" generala Tommyja Franksa, dva nevidljiva lovca bombardera F-117 bombardirala su navodno sklonište Sadama Huseina u četvrtak oko 3.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Newsweek također navodi da je informator CIA-e, koji se nalazio izvan bunkera, potvrdio da se Sadam nalazio unutra u trenutku napada, ali nije mogao reći je li irački predsjednik ubijen, ranjen ili neozlijeđen u tom napadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara