Informatika u pomoć papi Ivanu Pavlu II.

INFORMATIKA bi mogla uskoro omogućiti komunikaciju papi Ivanu Pavlu II., kojemu je u bolnici izvedena traheotomija te mu je preporučeno da ne govori, ocijenio je jedan liječnik specijalist.

"Papa bi mogao naučiti komunicirati pomoću pojedinih instrumenata jer je zbog njegove bolesti (papa boluje od Parkinsonove bolesti) teško vjerovati da on još može pisati", kazao je Oskar Schindler, šef klinike za audiologiju i ortofoniju na Torinskom sveučilištu u intervjuu za dnevni list La Stampa.

"Za one koji su izgubili vještinu kretnji potrebnih za uporabu tipkovnice, ima i drugih rješenja, primjerice joystick ili miš koji omogućuju sastavljanje riječi i jednostavnih fraza", kazao je primarijus Schindler.

Prema njemu moguće je da će Papi zauvijek trebati kanila (cjevčica) koja će mu omogućiti disanje nakon traheotomije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti dolazi do zakočenja automatskog refleksa u vratu kojim se zrak usmjerava u plaća, a hrana prema probavnom traktu. Stoga bi "hrana mogla krenuti pogrešnim smjerom" sa svim opasnostima udisanja hrane, kazao je Schindler.

Da bi se izbjegla takva opasnost postoji samo jedna mogućnost, a ta je da se papa ne odvaja od kanile, zaključio je liječnik.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara