Inspektori otkrili nepravilnosti u ribarenju

NADZOROM u Parku prirode "Kopački rit" inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Željko Vuković i inspektor gospodarstva i ribarstva Državnog inspektorata Darijo Tomić iz područnih ureda u Osijeku otkrili su jučer, po njihovim riječima, nepravilnosti u ribolovu u tom zaštićenom dijelu prirode.

Kažu da su otkrili mreže i vrše gospodarskih ribara bez oznake te veće količine uginule ribe u vršama, dvojicu ribokradica s ribom manjom od dopuštene veličine i jednoga gospodarskog ribara u nedopuštenu ribolovu koji nije htio stati na poziv inspektora te je pobjegao u čamcu na Dunavu.

"Gospodarski ribari koji imaju mreže i vrše u Parku prirode Kopački rit, gdje im je dopušten ribolov bez gospodarske osnove i plana, drže ih na nedopušten način, bez oznake", kazao je inspektor Vuković. Dodao je kako "Javna ustanova Park prirode Kopački rit mimo Zakona o slatkovodnom ribarstvu dopušta gospodarskim ribarima da čine prekršaj, to više što to nema ni gospodarsku osnovu". Po tom Zakonu vode u Parku prirode proglašene su neribolovnim "pa je paradoks to veći što je dopušten gospodarski a na nekim mjestima i športski ribolov", kazao je Vuković. Istaknuo je da će o svemu pismeno izvijestiti Park prirode te poduzeti ostale pravne korake.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode "Kopački rit" dr. Melita Mihaljević na upit kako komentira izjave inspektora o nepravilnostima u ribaranju rekla je da o tom ne želi govoriti te da se čudi kako novinari to znaju prije nje.

Voditelj Nadzorne službe u Parku prirode Zlatko Malić rekao je kako su ga inspektori izvijestili da idu u nadzor te da, premda nije dobio pismeno izvješće, zna o čemu je riječ.

Dr. Josip Popović, viši inspektor u Državnom inspektoratu, rekao je da je propust nadzorne službe koja nije otkrila nepravilnosti te kako je Javna ustanova po Zakonu obvezna brinuti za tehničke detalje ribolovnog alata, pratiti zakonske promjene i ugraditi ih u pravilnik o unutarnjem redu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara