Inspektori u Iraku nastavljaju inspekcije

UN-OVI inspektori za naoružanje pretražili su u subotu još nekoliko sumnjivih iračkih lokacija u potrazi za oružjem za masovno uništenje, dok Sjedinjene Države nastavljaju jačati svoje snage u regiji.

Inspektori su obišli pet lokacija u središnjem Iraku - stručnjaci za biološko oružje obišli su dvije državne tvrtke za proizvodnju lijekova i medicinske opreme u Bagdadu, a kemijski stručnjaci obišli su jednu neimenovanu lokaciju sjeverno od glavnoga iračkog grada. Stručnjaci za projektile posjetili su Tarmiyah, također sjeverno od Bagdada, dok su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju obišli al-Amiriyah u Falluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vođa inspektora Hans Blix kazao je u četvrtak Vijeću sigurnosti UN-a da zasad nisu pronađeni nikakvi dokazi da Irak posjeduje kemijsko, biološko i nuklerno naoružanje, iako Irak ´nije odgovorio na mnoga pitanja´.

U međuvremenu, SAD nastavljaju jačati svoje snage u Zaljevu. Trenutačno je tom području raspoređeno 60.000 američkih vojnika, a očekuje se da bi se ta brojka uskoro mogla udvostručiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara