Instruktori vožnje nezadovoljni izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa

UDRUGA instruktora vožnje Hrvatske izrazila je danas nezadovoljstvo Konačnim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebno dijelovima koji se odnose na rad autoškola.

Iako su se u vrijeme rasprave o izmjenama tog zakona najavljivale brojne izmjene koje bi dovele do povećanja sigurnosti cestovnog prometa samim prijedlogom nije se mnogo izmijenilo, ustvrdio je na konferenciji za novinare tajnik Udruge instruktora vožnje Dražen Plivelić.

Najveće zamjerke udruga instruktora upućuje zakonskom reguliranju osposobljavanja kandidata za vozače, odnosno uređenju autoškola. Po Plivelićevim riječima upravo su neodgovarajuća zakonska rješenja u prošlosti dovela do otvaranja više od 600 autoškola u Hrvatskoj i nekvalitetne obuke novih vozača, a novim izmjenama nije učinjeno ništa kako bi se takva situacija promijenila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instruktori su nezadovoljni i prijedlogom da instruktori vožnje i predavači u autoškolama mogu biti isključivo inženjeri prometnih znanosti, objašnjavajući da su za obuku vozača potrebna i metodička, psihološka i didaktička znanja, koja se ne mogu steći obrazovanjem na Fakultetu prometnih znanosti.

No, unatoč brojnim nedostacima Udruga instruktora ocijenila je da je pozitivna strana ovog prijedloga približavanje nekih odredaba europskim prometnim standardima, poput stupnjevanja kazni za vožnju u alkoholiziranom stanju, prilagođavanje ograničenja brzine, zabrana uporabe mobitela, te promjena dosadašnje kategorizacije motornih vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara