Integracija maoista u vladu u Nepalu ne prolazi sasvim mirno

VLADAJUĆA koalicija stranaka u Nepalu i maoisti sazvali su izvanredni sastanak da nađu rješenje za nemire i prosvjede koji su pogodili tu zemlju, koja je tek nedavno izašla iz građanskog rata.

Nemiri su počeli u petak, kad je u južnom Nepalu ubijen 16-godišnji dječak, za čije ubojstvo su očevici okrivili maoiste. Očevici su rekli da je dječak ubijen u prosvjedima protiv diskriminacije južnog Nepala.

Nakon ubojstva, ljudi su odmah izašli na ulice i počeli bacati kamenje na zgrade vlade i maoista. Prosvjedi su se proširili i na susjedne gradove i uveden je policijski sat, koji ipak nije zaustavio nove prosvjede tijekom vikenda.

Situacija u Nepalu je još uvijek kritična. Iako su vlada i maoisti u studenom potpisali mirovni ugovor, koji je i formalno završio dugogodišnji građanski rat, maoisti su tijekom tog rata u mnogim krajevima formirali svoju vlast, koju sad ne žele olako predati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prachanda, vođa maoista, naredio je da stranka raspusti svoje institucije paralelne vlade, ali očigledno ga ne slušaju. U subotu su maoisti napali policijsku stanicu u zapadnom Nepalu.

Dakle, ipak se potvrđuju strahovi da integriranje bivših pobunjenika u vladu i neće proći tako jednostavno.

J.D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara