Intel najavljuje revolucionarne čipove

INTEL u drugom dijelu ove godine planira početi proizvoditi nove mikroprocesorske čipove kojima će nadmašiti sve dosad viđeno na tom polju tehnologije i uspjeti prevladati jedan od glavnih problema koji su predviđani u toj industriji otkad je Intel prvi put proizveo tranzistore s integriranim sklopovima prije 40 godina – odnosno, broj tranzistora koji može stati na mikročip.

Naime, kako se rade sve jači procesori, tako na mikročipove treba stavljati sve više tranzistora, a imate granicu do koje možete smanjivati tranzistore i usto održavati brzinu i efikasnost mikročipova. Trenutno većina tvrtki koristi tehnologiju zvanu tehnologija 90 nanometara. Pri ovoj veličini, na širinu jedne dlake kose može stati 1000 tranzistora. Intel je 2005 otišao korak dalje i počeo praviti čipove na 65 nanometara.

Sad će pomaknuti granicu još dalje i otići na 45 namometara, što se dosad smatralo nedostižnim ciljem. Ova Intelova najava znači da će industrija čipova nastaviti pratiti tzv. Mooreov zakon, koji kaže da se broj tranzistora na mikročipovima udvostručuje svake dvije godine. Smatralo se da će čista fizika natjerati proizovđače čipova da stanu, ali tehnologija je, čini se, opet pomakla granice fizike.

Sve u svemu, ovo znači da će se proizvoditi brži procesori koji će štediti energiju. Takvi procesori imat će primjenu i izvan računala. Kombinacija procesne snage i uštede energije mogla bi omogućiti da se, recimo, na mobilnim telefonima gleda film bez da se potroši baterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formalna najava treba biti obavljena u ponedjeljak i podigla je dobranu paniku među konkurencijom. I.B.M. najavljuje da će proizvesti slične mikročipove do prve četvrtine 2008. Stručnjaci kažu da Intel ima ogromnu prednost pred konkurencijom, nekih 6 do 9 mjeseci, ali I.B.M. tvrdi da se to ne može uspoređivatio, budući da oni i Intel pokrivaju drukčije spektre računalnog tržišta.

Iako, čini se da će se Intelovi konkurenti naći u nezahvalnoj poziciji, a vrlo je vjerojatno da će se u sljedećih nekoliko mjeseci u istraživanja i proizvodnju početi ulagati daleko više nego dosad.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara