Intenzivna potraga za ubojicom splitskog policajca

SPLITSKODALMATINSKA policija u telefonskom je kontaktu s 31-godišnjim Stankom Bubićem, koji je sinoć ubio policajca Ranka Grkovića, ali mu ne može ući u trag pa se potraga i dalje intenzivno provodi, izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik PU splitskodalmatinske Ivan Merćep.

Potraga se provodi na području Splita i cijele županije, a od sinoć su poduzete i pojačane mjere nadzora prometa, rekao je načelnik Merćep.

Zamolio je građane da policiji dojave ako znaju nešto o Bubićevu kretanju, upozorivši da je riječ o opasnoj osobi koja je bez povoda ubila policajca na dužnosti, pa bi takvo što mogla i ponoviti.

Bubić je od sinoć nekoliko puta telefonski kontaktirao policiju, posljednji put jutros oko 8 sati, ali razgovor je svaki put prekratko trajao da bi se, tehnikom kojom policija raspolaže, utvrdilo mjesto njegova kretanja. Nakon provjere, pokazala se lažnom i njegova tvrdnja da se nalazi na predjelu Turske kule.

Bubić je policiji rekao da sa sobom, osim pištolja, ima i dvije bombe, no nije želio reći zbog čega je u trenutku provjere isprava pucao na policajce i ubio Grkovića.

S mjesta događaja pobjegao je pješice, a policija za sada ne zna je li u međuvremenu nabavio vozilo.

Policija zaključuje, prema načinu na koji razgovara, da u trenutku počinjenja ubojstva nije bio ubrojiv, odnosno pretpostavlja da je bio pod utjecajem nekog opojnog sredstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanko Bubić otprije je poznat policiji kao višestruki počinitelj kaznenih djela - dva pokušaja ubojstva 1998. godine, i to nožem i bombom, razbojstva 2001., te više teških krađa i zloporaba droge, a nekoliko je puta bio i u zatvoru, rečeno je u policiji.

Događaj se zbio sinoć u 20,35 sati u Šibenskoj ulici na predjelu Kmana kada su tri policajca, među kojima je bio i pokojni Grković, prišla osobnom automobilu "renaultu 21", kojim je upravljao 32-godišnji D. V., a na mjestu suvozača bio je Stanko Bubić. Odmah nakon što su zatražili isprave od njega, Bubić je posegnuo za pištoljem i ispalio nekoliko metaka u smjeru Grkovića, izišao iz automobila te je trčeći pobjegao u smjeru Ulice Domovinskog rata. Vozač D. V., šokiran Bubićevom reakcijom, ostao je sjediti u automobilu i odmah je uhićen.

U 21 sat na Hitnom kirurškom prijemu splitske Kliničke bolnice liječnici su utvrdili Grkovićevu smrt. Bio je pogođen u prsište i kuk. Slijedi obdukcija.

Ostali policijski službenici, koji su zajedno s Grkovićem bili u ophodnji, nisu ozlijeđeni, ali su u stanju šoka, te će se njihova saznanja o događaju naknadno utvrditi, rekao je načelnik Merćep.

Nad vozačem automobila D. V. provodi se kriminalistička obrada, mada ga se, kako je rekao Merćep, ne dovodi u vezu s aktivnim sudjelovanjem u počinjenju kaznenog djela.

Ubijeni policajac Ranko Grković rođen je 1960. godine i otac je četvero djece. U policijskoj je službi od 1979. godine. Smrt ga je zatekla na radnom mjestu inspektora za obradu kriminaliteta u II. policijskoj postaji u Splitu. Za svoj rad dobivao je najviše ocjene, a bio je i aktivni sudionik Domovinskog rata od svibnja 1990. godine.

Budući da mu je supruga nezaposlena s četvero djece u teškom materijalnom stanju, načelnik Merćep rekao je kako će policija učiniti sve da im olakša položaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara