Internet nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Tekst: I.M.
Foto: Wikipedia

ODBOR za dodjelu Nobelovih nagrada je na listu nominiranih za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir stavio i Internet, koji je tako postao prvi nominirani kandidat u povijesti dodjele nagrada koji nije ljudsko biće. Istu je nagradu u 2009. godini, na čuđenje mnogih, primio američki predsjednik Barack Obama, koji je prilikom preuzimanja nagrade i sam rekao kako smatra da je bilo onih koji su je zaslužili više od njega. Osvoji li ove godine nagradu upravo Internet, nepoznato je tko će je u ime ove "mreže svih mreža" doći preuzeti.

Da će ove godine dodjela najpoznatijih nagrada na svijetu biti još kontroverznija, Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada nije službeno potvrdio, kako se ne bi narušila tradicija - imena nominiranih drže se u tajnosti 50 godina. Ipak, imena mogućih ovogodišnjih dobitnika nagrade su potvrdili oni koji su ih nominirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Internet nominirani i nedavno pritvoreni kineski disident Liu Xiaobo te ruska aktivistica za ljudska prava Svetlana Ganuškina i njena organizacija Memorial

Internet je nominiralo talijansko izdanje časopisa Wired koje je pokrenulo i kampanju "Internet za mir", koja će trajati sve do rujna ove godine. Ambasadori tog projekta su, između ostalih, dobitnica Nobelove nagrade za mir Shrin Ebadi, znanstvenik Umberto Veronesi, dizajner Giorgio Armani te urednik talijanskog Wireda Riccardo Luna.

Uz Internet su za Nobela za mir u ovoj godini nominirani i nedavno pritvoreni kineski disident Liu Xiaobo te ruska aktivistica za ljudska prava Svetlana Ganuškina i njena organizacija Memorial. Xiaoboa je nominirao Kwame Anthony Appiah, profesor filozofije na Princetonu i predsjednik američkog PEN Centra, a Ganuškinu je nominirala predsjednica norveške Konzervativne stranke Erna Solberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara