Interpol tvrdi kako je odigrao ključnu ulogu u uhićenju Gotovine

INTERPOL je u utorak na službenoj Internetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španjolski ured, zajedno sa snagama španjolske nacionalne policije, najzaslužniji za prošlotjedno uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine, protiv kojeg je Haški sud podigao optužnicu za ratne zločine, navodno počinjene tijekom operacije "Oluja".

"Središnji nacionalni ured (NCB) Interpola u Madridu, u suradnji sa španjolskom policijom na Kanarskim otocima, odigrao je ključnu ulogu u istrazi i uhićenju jednog od najtraženijih ratnih zločinca na svijetu, generala Hrvatske vojske Ante Gotovine", kaže se u priopćenju iz sjedišta Interpola u Lyonu, objavljenom na internetu.

U priopćenju se dalje navodi kako je za Gotovinom, na zahtjev Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), 2001. bila raspisana međunarodna "crvena" tjeralica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ta se tjeralica izdaje za najtraženije bjegunce, a iako je Gotovina uhićen još 7. prosinca, čini se da je i dalje na snazi, jer se na Interpolovim stranicama još nalazi Gotovinina fotografija i opći podaci o njemu, kratak fizički opis i obrazloženje tko i zašto ga traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odjel za bjegunce NCB-a u Madridu i španjolska policija nedavno su upozoreni da bi se Gotovina mogao nalaziti na Kanarskim otocima. Pokrenuta je istraga koja se temeljila na saznanjima lokalne policije s terena i pristupa madridskog NCB-a Interpolovim međunarodnim tjeralicama i bazama podataka, objašnjava se u priopćenju.

Policija je na temelju fizičkog opisa na tjeralici uspješno identificirala hrvatskog generala, iako je, napominje se u priopćenju, on u hotelu bio prijavljen pod lažnim imenom.

Interpol podsjeća kako je putovnica kojom se Gotovina koristio bila jedna od ukradenih iz konzulata RH u Mostaru 1999., objašnjavajući kako su brojevi svih tih putovnica 2003. uneseni u Interpolovu bazu podataka o ukradenim putnim dokumentima.

U cilju ograničavanja kretanja traženih osoba poput Gotovine, Interpol u priopćenju poziva policijske vlasti u zemljama članicama da pristup bazi podataka o ukradenim putnim dokumentima omogući ovlaštenim redarstvenim službama i na ključnim mjestima poput graničnih prijelaza ili zračnih luka.

Također se navodi kako Interpol od 1995. surađuje s ICTY-em, uglavnom izdavanjem "crvenih" tjeralica za osobama koje traži taj sud i koordinaciju takvih zahtjeva iz drugih zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara