Interpol u potrazi za pedofilom objavio njegove fotografije

INTERPOL se odlučio na neobičan potez te je objavio fotografije muškarca koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje dječaka u jugoistočnoj Aziji.

Ujedno pozivaju međunarodnu javnost da im pomogne pri identifikaciji zločinca, javlja Associated Press. Interpol se drugi put odlučio na ovakav korak, jer se objavljivanje slike pedofila prvi put pokazalo jako uspješnim.

Tada je u javnost puštena fotografija prosijedog bijelca u kasnim četrdesetim ili pedesetim godinama. U tim trenucima Interpol se  nakon dvije godine istrage još uvijek nalazio u slijepoj ulici. Nisu mogli utvrditi njegov identitet, nacionalnost niti prebivalište. Međutim kad su objavili fotografiju, osumnjičenik se ubrzo našao iza rešetaka.

Meta - azijski dječaci

Što se tiče ovog slučaja, francuski Interpol posjeduje eksplicitne fotografije na kojima je prikazano zlostavljanje trojice dječaka starih između šest i deset godina. Dječaci su iz jugoistočne Azije, međutim u Interpolu ne žele otkriti iz koje točno zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je napomenuti da smo ove fotografije pronašli na internetu pa postoji mogućnost da ih je osumnjičenik sam stavio", izjavila je Kristin Kvigne iz Interpola napominjući kako su fotografije snimljene, pretpostavlja se, 2000. ili 2001. godine. Ponukani prošlim uspješnim rješavanjem slučaja Interpol još jednom traži pomoć svih građana.

Podsjećamo, u listopadu prošle godine u Tajlandu je uhićen 32-godišnji pedofil Christopher Paul Neil. Ovaj kanadski učitelj uhićen je nakon samo 11 dana od Interpolova objavljivanja fotografije. Slučaj je bio tim zanimljiviji što je Neilovo lice na fotografiji bilo tehnički deformirano, u obliku vrtloga. Interpol ga je uspio dešifrirati te je slučaj, zahvaljujući javnosti, uspješno priveden kraju.

U ovom posljednjem slučaju, pedofil očito nije imao potrebu zamaskirati svoje lice, međutim policija smatra da je time htio postići povjerenje u pedofilskim krugovima. U Interpolu napominju da bi, ukoliko prepoznaju pedofila s fotografije, ljudi trebali odmah kontaktirati policiju ili njih te da ne poduzimaju nikakve samostalne akcije.

J.M.
Foto: Interpol

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara