Invalidi Domovinskog rata protiv objave Registra branitelja

PREDSJEDNIK Udruge ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić objasnio je danas da se HVIDR-a zajedno s još nekoliko udruga iz Domovinskog rata protivi objavi Registra branitelja kako bi se branitelji zaštitili od mogućih daljnjih progona Haškog suda i navale tzv. torbara. Đakić se pri tom zauzeo za poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu te da se branitelji ostave na miru.

"Nije objavljen registar osoba koje su sudjelovale u NOB-u, dezertera, osoba koje su u zatvorima, civilnih invalida i, naposljetku, osoba koje su tijekom Domovinskog rata bile na drugoj strani", zaključio je predsjednik Udruge liječenih od PTSP-a Tihomir Tršćec koji stoga ne vidi dovoljno valjan razlog da se objavi Registar hrvatskih branitelja.

Jedan od čelnika Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Petar Lovrić ocijenio je da nikoga ne zanimaju podaci o broju branitelja, a odnos medija i dijela društva prema braniteljima usporedio je s nacističkim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši da se podaci Ministarstva branitelja temelje na MUP-ovim i MORH-ovim popisima, Lovrić se pita zašto se njih ne proziva za odgovor na pitanje tko je sve dobio status branitelja. Predsjednik UHBDDR-a Zvonimir Milas na to je dodao kako je njegova udruga još prije deset godina kazneno prijavila tadašnje čelnike MUP-a i MORH-a koji su izdavali potvrde o statusu branitelja. To što predstavnici drugih branitelja i udruga traže objavu famoznog Registra, Milas drži demokratskim zahtjevom, međutim smatra da se onda treba zapitati koga te udruge zastupaju.

V.N.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara