Ipak bez seljačke bune: Seljaci izašli zadovoljni sa sastanka s Kosoricom i Čobankovićem

Tekst: I.Kri. / P.V./ J.Š.
Foto: Damir Glibušić (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor u 17 sati je u Banskim dvorima primila predstavnike seljaka koji prosvjeduju na cestama pet slavonskih županija. Seljaci su, nakon trosatnih pregovora s Kosoricom i Čobankovićem, sa sastanka izašli vidno zadovoljni kazavši kako je dogovor postignut. No, samo ako se sve seljačke udruge slože sa sadržajem sporazuma od osam točaka, seljaci se će povući sa "zauzetih" punktova, kazao je Tomislav Pokrovac.

Pala su, naravno, nova obećanja, prema kojima bi dugovi seljacima trebali biti isplaćeni do kraja srpnja, a sljedeći tjedan razmatrat će se pitanje cijena pšenice.

Dugo su seljaci iščekivali taj sastanak, puna dva mjeseca ih je, kako kažu, Kosorica izbjegavala. No kad su najavili da kreću u novu blokadu, premijerka je morala popustiti i pristati na sastanak.

Uoči sastanka Tomislav Pokrovac je zahvalio premijerki što ih je primila te najavio da će s njom razgovarati o zaključcima jučerašnjeg sastanka s Čobankovićem, ali i da imaju dodatne zahtjeve.

Taj sastanak bio je prvi uvjet seljaka za prekid prosvjeda nakon što je jučer neslavno propao razgovor s ministrom Petrom Čobankovićem. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac kazao je za Index da seljaci ostaju na cestama sve dok se ne vide rezultati toga razgovora s premijerkom.

Čobanković razmišlja o ostavci!

Petar Čobanković u međuvremenu je obavio najavljeni sastanak s predstavnicima najvećih banaka preko kojih bi seljacima trebali biti isplaćeni poticaji, te najavio mogućnost ostavke! "Nisam se rodio kao ministar niti ću to vječno biti. Ima i drugih poslova", rezigniran je Čobanković.

Ministar poljoprivrede kazao je novinarima da je spreman ponuditi ostavku ako većina seljaka smatra da on svoj posao ne radi dobro. No, Čobanković ipak vjeruje da se buni manja skupina seljaka, a ne cijela poljoprivredna zajednica. "Napravili smo sve što smo mogli da bi seljaci što brže došli do svog novca", kaže Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobanković je također kazao kako su banke pristale na njihov prijedlog. "Idući tjedan moramo se dogovoriti hoćemo li potpisati ugovore, cesiju ili neku sličnu opciju", najavio je Čobanković. Dug države prema seljacima iznosi 205 milijuna kuna.

Na cestama 3000 traktora

"Prosvjeduje se u pet županija gdje je sada na cestama preko 3000 traktora", kazao je jutros Pokrovac. Jučerašnji sastanak je prekinut zato što seljacima ministar nije mogao obećati da će ih primiti premijerka Kosor.

Seljaci su najavljivali da će, ukoliko premijerka ne sjedne s njima na sastanak, razmisliti i o potpunoj blokadi prometnica. Jučer su se s ministrom uspjeli dogovoriti o osam od deset zahtjeva, no žele da dogovor potpiše i premijerka Kosor, jer smatraju kako Čobanković nema dovoljno snage za poštovanje dogovorenog.

Premijerka tvrdi da se sastala sa seljacima

Seljaci bi željeli i da se premijerka jednom mjesečno sastaje s njihovim predstavnicima kako bi zajednički utvrdili poštuje li se dogovoreno. Do "nove seljačke bune" je došlo zbog nezadovoljstva seljaka poštovanjem dogovora potpisanog u proljeće u Đakovu.

No, Jadranka Kosor ranije danas je tvrdila kako se već sastala sa seljacima, iako su oni tvrdili suprotno. "I sad sam se upravo sastala s nekima od predstavnika udruga seljaka i imali smo odlične razgovore", kazala je jutros novinarima Jadranka Kosor, ali nije objasnila s kojim se to seljacima sastala.

Na pitanje hoće li primiti predstavnike onih seljaka koji su na cestama, premijerka je ranije kazala kako s njima razgovara ministar Čobanković. "Kao što znate, s njima razgovara ministar poljoprivrede, a tijekom dana će, na temelju našeg dogovora, razgovarati i s predstavnicima banaka kako bi se do kraja realizirao najvažniji zahtjev i nakon toga ćemo se ministar i ja naći s ostalim suradnicima u Vladi", zaključila je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara