iPhone zabranjen u Nizozemskoj, slijedi zabrana u EU?

iPhone zabranjen u Nizozemskoj, slijedi zabrana u EU?

"ZABRANJENA je prodaja i distribucija elektroničkih uređaja čije se baterije ne mogu izvaditi i reciklirati" - tako otprilike glasi nizozemski zakon kojim je zabranjena prodaja iPhonea u toj ekološkoj zemlji.

Ovaj zakon mogao bi biti ozbiljna prepreka prodaji iPhonea u Europi s obzirom da se isti planira usvojiti u drugim članicama Europske unije. Cilj ovog zakona je spriječiti odlaganje štetnih i toksičnih baterija na istom deponiju kao i "običnog" smeća.

Zakon se ne odnosi na posljednju uvezenu pošiljku iPhonea, no nakon prodanog posljednjeg iPhonea uvoza više neće biti, barem dok Apple ne ispravi praktičnu, odnosno, neekološku, "sitnicu". Naravno, od ovog zakona izuzete su dječje igračke i medicinska oprema koja se reciklira na različit način od elektroničkih uređaja poput mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dječje igračke ne smiju imati odvojive baterije upravo zbog opasnosti od gutanja i gušenja istima. Apple je ovim zakonom prisiljen promijeniti dizajn svog najprodavanijeg uređaja što će, vrlo vjerojatno, i učiniti. Ipak, cijena otključanog iPhonea u Europi kreće se oko 600 dolara dok njegova proizvodnja stoji jedva 200 dolara.

Ukoliko proizvedeni iPhone s integriranom baterijom neće biti ponuđen na tržištu Europske unije postoji mogućnost njegove distribucije u zemljama koje ne mare za okoliš kao Nizozemska. Primjerice, Hrvatska je izvrstan primjer - velik broj kupaca koje nimalo ne smeta njegova integrirana baterija, samo je bitno da je to iPhone.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara