iPhone započeo prodaju u Francuskoj, sljedeća je Hrvatska?

TOČNO u podne, jučer su bili otvoreni dućani u Francuskoj te su ponudili svojim fanovima ono što se već dugo očekivalo u Francuskoj, naravno, riječ je o iPhoneu. Kao i u prethodnim velikim gradovima, i ovdje su kupci čekali u redu kako bi baš oni bili prvi koji će kupiti iPhone.

Oduševljenju nema kraja, "poprilično je skup, ali se sigurno isplati", rekao je Philippe Amerdielh, dvadesetogodišnjak koji je čekao u redu preko 25 sati. Dider Lombard, čelnik telekomunikacijske tvrtke Orange, rekao je kako očekuju prodaju oko 100.000 primjeraka do kraja godine bez obzira na visoku cijenu.

Broj prodanih iPhonea u svijetu prelazi 1,4 milijuna, a do kraja 2008. godine očekuje se brojka od 10 milijuna. Kako je bilo "problema" u Njemačkoj zbog toga što je mobitel bio zaključan na mrežu T-mobile te je donesena zakonska regulativa kojom se iPhone mora prodavati tako da izbor mreže bude na kupcu, Francuska je, poučena time, počela prodavati iPhone koji nije zaključan.

Cijene iPhonea podosta se razlikuju od Engleske, Njemačke pa do Francuske, tako je cijena otključanog iPhonea u Francuskoj 956 dolara, u Njemačkoj 1.485 dolara dok se u Engleskoj telefon isključivo prodaje u mreži O2 po cijeni od 556 dolara. T-mobile mreža naplaćuje uređaj uz dvogodišnji ugovor 593 dolara koliko iznosi približno cijena i u Francuskoj.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara