IPI OSUDIO ODLUKU O KAZNI ZATVORA ZA AMERIČKU NOVINARKU

Međunarodni institut za novinstvo (IPI) čije je sjedište u Beču, oštro je u utorak osudio odluku američkog suca o izricanju kazne zatvora novinarki Judith Miller koja je odbila otkriti izvor svoje informacije, ocijenivši u priopćenju da bi to moglo predstavljati loš primjer kada je riječ o slobodi tiska.

"Pravo novinara da im bude zajamčena povjerljivost izvora informacija središnji je element novinarske profesije, bez kojega novinari ne bi mogli potaknuti određene osobe da progovore o stvarima od javnog interesa", kaže se u otvorenom pismu IPI-ja poslanom američkom ministru pravosuđa Johnu Ashcroftu.

Novinarka The New York Timesa Judith Miller osuđena je u četvrtak na izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila otkriti ime osobe od koje je dobila informaciju koja se odnosi na Bijelu kuću. Takva odluka novinarima diljem svijeta "onemogućuje profesionalno obavljajnje njihovih poslova", rekao je direktor IPI-ja Johann Fritz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Vrhovnog suda u Washingtonu koji je izrekao presudu Millerovoj, pozvao se na prvi amandman američkog ustava o slobodi izražavanja koji, prema njegovu tumačenju, ne daje novinarima imunitet kada je riječ o njihovim povjerljivim izvorima.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara