IRA objavila prekid svoje oružane borbe

IRSKA republikanska armija (IRA) službeno je objavila u četvrtak da prekida svoju oružanu borbu i poručila da će svoje ciljeve realizirati kroz politiku.

IRA navodi u priopćenju izdanom u Belfastu da je naredila svojim članovima da polože oružje od 16 sati u četvrtak po mjesnom vremenu.

IRA će ostvarivati svoje ciljeve isključivo mirnim političkim i demokratskim sredstvima, navodi se u priopćenju.

U dugoočekivanom priopćenju ova je organizacija usvojila demokratsku platformu djelovanja i okončala više od 30 godina nasilja.

IRA je donijela navedenu odluku nakon unutarnje rasprave izazvane pozivom predsjednika Sinn Feina Gerryja Adamsa na ostvarivanje ciljeva isključivo kroz politiku.

Gerry Adams: odluka IRA-e označava novo razdoblje za Sjevernu Irsku

Odluka Irske republikanske armije (IRA) o prekidu oružane borbe označava "novo razdoblje za Sjevernu Irsku" i "ohrabrujuću inicijativu", izjavio je u četvrtak vođa njezina političkog ogranka Sinn Feina Gerry Adams, prenose agencije.

"Na nama je golema odgovornost da iskoristimo ovaj trenutak kako bismo irsku slobodu pretvorili u stvarnost. Ova je odluka izravan izazov i pripadnicima Demokratske unionističke stranke (radikalnoj protestantskoj stranci Iana Paisleya) da ostavi prošlost za sobom i angažira se na uspostavi mira", rekao je Adams novinarima, prenosi France presse.

"Sve stanovnike Irske, uključujući i one koji su bili Irini volonteri, pozivam da svoje sposobnosti i energiju od sada ulažu u izgradnju nove Irske", dodao je.

"Smatram da borba za nacionalno oslobođenje ima razne faze. Postoji vrijeme kada treba pružati otpor, kada treba ustati i suprostaviti se neprijatelju, čak i oružjem ako je potrebno. Drugim riječima, postoji vrijeme za rat. No, jednako tako, postoji vrijeme kada je za sobom potrebno ostaviti rat, kada stiže vrijeme za mir, za pravdu, za ponovnu izgradnju, a to je upravo sada. Ovo je vrijeme onih koji će se angažirati na izgradnji nacije", rekao je Adams, prenosi Reuters.

Adams je istaknuo da britanska i irska vlada više nemaju ispriku kad je riječ o potrebi uspostave zajedničke protestantsko-katoličke vlade u Sjevernoj Irskoj.

Također je rekao kako se britanske postrojbe iz pokrajine moraju početi povlačiti te da britanska i irska vlada više nemaju isprika za neprimjenjivanje mirovnog sporazuma, potpisanog na Veliki petak prije sedam godina, kojemu je svrha prekinuti nasilje u Sjevernoj Irskoj.

"Učinimo sve kako bismo bili sigurni da nitko više neće umirati u sukobima u našoj zemlji", poručio je vođa Sinn Feina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara