IRA službeno opovrgnula umiješanost u najveću pljačku banke

Irska republikanska armija (IRA) u utorak je i službeno objavila da ona ne stoji iza najveće pljačke banke u Sjevernoj Irskoj koja je unazadila mirovne napore za zajedničku vladu katolika i protestanata u toj britanskoj pokrajini. L

Republikanski izvor i Sinn Fein, njezino političko krilo ranije su ustvrdili da IRA nije umiješana u pljačku banke iz koje je u prosincu ukradeno rekordnih 26.5 milijuna funti (38 milijuna eura), no izjava u utorak prvo je službeno priopćenje.

"IRA je optužena za umiješanost u nedavnu pljačku Northern Bank". "Mi nismo umiješani", stoji u izjavi potpisanoj s "P O'Neill", kojim se tradicionalno koristi IRA u priopćenjima, prenose agencije AFP i Reuters.

Policija Sjeverne Irske ali i vlade Velike Britanije i Irske izrazile su uvjerenja da je IRA izvela umiješana u pljačku banke 20. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Probritanski protestanti objavili su da je takva kriminalna radnja samo ojačala njihovu odluku da sve dok se gerila ne razoruža neće dijeliti vlast s katolicima kako je predviđeno sporazumom sa Sinn Feinom iz 1998.

Još nitko nije uhićen niti optužen za pljačku.

IRA je vodila dugu i nasilnu borbu protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj sve do proglašenja prekida vatre 1997., a njezino priopćenje objavljeno je dan nakon što je bankovni zaposlenik opisao kako je bio otet i prisiljen pomoći pljačkašima koji su smrću prijetili njemu i njegovoj obitelji.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara