Iračani bježe u Iran

ŽESTOKI napadi koalicijskih snaga na poluotok Al Faw na jugu Iraka prisilili su tamošnje seljake da u panici pobjegnu u Iran. Prema podacima UNHCR-a, od početka napada u Iran je izbjeglo  oko 3.000 osoba.

Agencija dodaje da su se žestoke detonacije osjetile u naseljima s iranske strane granice, na drugoj obali estuarija Šat el-Arab. Nije navedeno koliko je iračkih seljaka pobjeglo u Iran.

Glasnogovornica UNICEF-a Wivina Belmonte u Ženevi kazala je da je oko 3.000 osoba prebjeglo iz Iraka u Iran u prvom izbjegličkom valu od početka rata u četvrtak.

Ona se pozvala na obavijesti iranske vlade, koje ne daju podatke o tome na kojem mjestu iračke izbjeglice prelaze granicu s Iranom.

"Stalni val" izbjeglica također se kreće i prema Jordanu, a uglavnom se radi o Sudancima, Egipćanima i Somalijcima koji su radili u Iraku. Jordanska granica s Irakom je u petak otvorena, a jordanski dužnosnici tvrde da niti jedan irački izbjeglica nije stigao u Jordan.

Glasnogovornik Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice UNHCR Kris Janowski u petak je kazao da UNHCR još nije dobio izvještaje o velikom kretanju iračkih izbjeglica.


UNHCR užurbano se priprema kako bi prihvatio mogućih 600.000 iračkih izbjeglica za koje se očekuje da bi mogli bježati iz zemlje. Zatražio je od susjednih zemlja - Iran, Jordan, Kuvajt, Saudijska Arabija, Sirija i Turska - da otvore svoje granice i osiguraju privremeni azil za iračke izbjeglice.

UNHCR za sada ima osiguranu pomoć za oko 300.000 osoba, a dobio je 21 milijun dolara od donatorski zemlja, iako je za priprema prihvata iračkih izbjeglica tražio 60 milijuna dolara

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara