Iračani pozivaju donatore da ubrzaju isplatu sredstava za obnovu

IRAČANI su u srijedu pozvali međunarodne donatore da održe obećanja o sredstvima namijenjenim obnovi zemlje u kojoj i dalje traje nasilje, objasnivši kako je to najučinkovitiji način u borbi protiv ekstremizma.

Irački su izaslanici na dvodnevnoj donatorskoj konferenciji koja je počela danas u Tokiju podsjetili donatore na obećana sredstva te su ih pozvali da oproste dug Bagdadu u iznosu od 125 milijardi američkih dolara. Objasnili su kako smatraju da je to jedini način da se Iraku pomogne da iziđe iz velike financijske krize.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija u Tokiju okupila je predstavnike 55 zemalja i organizacija, među kojima i neke koje su se od početka protivile američkoj vojnoj akciji u Iraku. "Razvoj i stabilnost naše zemlje ne mogu se postići oružjem. Kratkoročna pomoć ključna je u procesu uništenja uzroka terorizma. To je istodobno jedini način na koji možemo izgraditi dugoročnu budućnost za naš narod. Pozivam vas da svoja obećanja sada i ovdje pretvorite u čvrste obveze", rekao je premijer Barham Salih podsjetivši da su mnogi dijelovi Iraka već dovoljno sigurni da bi se u njima moglo započeti s poslovima obnove.

Donatorska konferencija prva je otkad je na vlasti iračka prijelazna vlada. Među sudionicima su Francuzi, Nijemci i Rusi, koji su se protivili američkoj invaziji na Irak i kritizirali poslijeratnu politiku Washingtona u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara