Iračani traže da se Sadamu sudi u Iraku

Iračani traže da se Sadamu sudi u Iraku

DOK AMERIČKI dužnosnici još nisu odlučili što će s uhićenim Sadamom Huseinom, a iračko Upravno vijeće traži suđenje u Iraku, borci za ljudska prava traže da to ne bude politička predstava.

Američki vojni zapovjednik u Iraku general Richardo Sanchez rekao je u nedjelju kako američka koalicija još nije odlučila što će sa Sadamom Huseinom nakon što je uhićen.

Irački dužnosnici su kazali kako Huseinu mora biti suđeno na javnom suđenju u Iraku.

"Nema sumnje da će proces biti irački", rekao je član Iračkog upravnog vijeća Adnan Pachachi.

Iračka privremena vlast uspostavila je prošloga tjedna poseban sud za ratne zločine koji bi trebao suditi najvišim Sadamovim dužnosnicim za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch upozorila je kako suđenje Sadamu Huseinu ne bi smjelo biti politička predstava.

"Uhićenje Sadama Huseina je za pozdraviti, i važno je da irački narod osjeti da je vlasnik njegova suđenja", rekao je izvršni direktor HRW-a, čije je sjedište u New Yorku. "Jednako je važno da to suđenje ne bude shvaćeno kao pravda osvete. Zbog toga bi međunarodni pravnici morali sudjelovati u procesu".

HRW je upozorio da suđenje mora biti bez političkog utjecaja, slobodno i nepristrano i da mora primijeniti međunarodne pravosudne standarde.

Sadamu Huseinu bi se moglo suditi za zločine počinjene od dolaska na vlast njegove stranke Baas 17. srpnja 1968. do 1. svibnja kada je predsjednik Bush proglasio završetak glavnih borbi u Iraku.

Husein bi se mogao suočiti s optužbama za genocid protiv iračkih Kurda koji je rezultirao smrću oko 100.000 ljudi, uporabu kemijskog oružja protiv Iranaca u međusobnom ratu i protiv Kurda te ubijanje ljudi nakon ustanka Iračana 1991.

Bush: Sadam će se suočiti s pravdom

Američki predsjednik George W. Bush rekao je  kako će se Sadam Husein suočiti s pravdom, ali i upozorio da njegovo uhićenje ne znači prestanak nasilja u Iraku.

"Sada će se bivši rački diktator suočiti s pravdom koju je uskratio milijunima u Iraku", rekao je Bush u televizijskom obraćanju Amerikancima iz Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao kako Sadamovo uhićenje označava "kraj puta za njega i sve one koji su ubijali i vršili nasilje u njegovo ime" i kako će uvjeriti irački narod da je "vrijeme odaja za mučenje i tajne policije zauvijek prošlo".

U četverominutnom govoru Bush je uputio poruku iračkom narodu: "Nećete više nikada morati strahovati od vladavine Sadamna Huseina".

Bush je, međutim, upozorio kako Sadamovo uhićenje "ne znači kraj nasilja u Iraku" i pozvao Amerikance na strpljenje i odlučnost.

"Mi se još uvijek suočavamo s teroristima koji će radije ubijati nedužne ljude nego vidjeti nastanak slobode u srcu Bliskog istoka", kazao je on dodajući da su oni "izravna prijetnja američkom narodu" i da će biti poraženi.

Bush, koji rat u Iraku smatra dijelom borbe protiv međunarodnog terorizma, je kazao kako je to druga vrst rata koji se dobija postupno i kako je američka sigurnost osigurana ustrajnošću u tom ratu.

Sadam prebačen u Katar?

Prema riječima američkog dužnosnika obrane, koji je demantirao informacije američke tv-mreže CBS News, Sadam se još uvijek nalazi u Iraku. Jedan od dopisnika CBS Newsa ranije je javio, pozivajući se na vojne izvore, kako Sadam nije više u Bagdadu.

 

Televizija Al Arabiya  objavila je da bivši diktator prebačen u Katar.

 

Član Vijeća za privremenu upravu Iraka Muafak al-Rubai potvrdio je da je zatočeni Sadam u Bagdadu. Al-Rubai i druga dva člana Vijeća za privremenu upravu Iraka imali su se priliku susresti s bivšim diktatorom koji se nalazi u rukama američkih snaga.

"On ne žali ni zbog jednog svog zločina, čak ni onih protiv njegovih najbližih suradnika, kao npr. ministra obrane Adnane Kairalaha, koji je 1989. poginuo u nesreći helikoptera u sumnjivim okolnostima", nastavio je Muafak al-Rubai.

Sadam kazao istražiteljima da nema oružja masovne destrukcije

Sadam je zanijekao, tijekom inicijalnog ispitivanja nakon njegova uhićenja, da je Irak posjedovao oružja za masovno uništenje, objavio je časopis Time.

Navodeći kao izvor američkog obavještajnog dužnosnika u Iraku, u napisu lista kaže se da je Sadam Husein na pitanje je li njegova vlada imala takvo oružje odgovorio sa "nije, naravno da nije". SAD je sve to sama izsanjala da bi imala razloga zaratiti s nama, rekao je Sadam.

Time dalje prenosi da je dužnosnik, koji je čitao transkript ispitivanja bivšeg iračkog predsjednika, izjavio da je istražitelj pitao Sadama Huseina da "ako niste imali takva oružja, zbog čega onda niste dozvolili pristup inspektorima UN-a u vaša postrojenja". Sadam Husein je odgovorio da nisu htjeli da inspektori ulaze u predsjedničke palače i ometaju njegovu privatnost.

Američki obavještajni dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, kazao je Time-u da svrgnuti irački diktator nije bio baš susretljiv i spreman za suradnju s istražiteljima, te da nije odgovorio direktno na bilo koje od početnih pitanja istražitelja.

Primjerice, kada su ga pitali tko je on, Sadam Husein je odgovorio da je tužan jer je njegov narod u sužanjstvu.

U svom izvještaju o Sadamovu uhićenju američki list Newsweek je objavio da se on sam predstavo nakon što se predao bez otpora. Ne pucajte, ja sam Sadam Husein, predsjednik Republike Irak, navodno je Sadam Husein kazao, objavljeno je u Newsweeku, koji navodi vojni izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara