Iračani zaustavili napredovanje američkih snaga blizu Nasiriye

OTPOR što su ga pružile iračke vojne snage zaustavio je u petak napredovanje američkih trupa u južnom Iraku, u blizini grada Nasiriye, strateški važne točke prijelaza preko rijeke Eufrat.

Reutersov izvjestitelj, koji se kreće zajedno s Trećom pješačkom divizijom, izjavio je kako su časnici kazali da se u blizini grada vode borbe te da njihovi vojnici očekuju "skoro sudjelovanje u borbama".

Nasiriya je grad na Eufratu i strateški je vrlo važan. Britanski general Albert Whitely, zamjenik zapovjednika američko-britanskih kopnenih snaga, za Reuters je kazao kako je prelazak Eufrata sljedeći veliki izazov za savezničke snage u napredovanju prema glavnome iračkom gradu.

Drugi dijelovi 3. pješačke divizije ranije su ušli najmanje 150 km u Irak iz Kuvajta, krećući se sjeverno u pravcu Bagdada.

Zauzet dio Umm Qasra i naftni izvori na poluotoku Al Faw

Američke su snage u petak zauzele novu luku Umm Qasra uz neznatan otpor. Stara luka, udaljena oko 1.5 kilometara od nove, još nije osvojena. Britanske snage stekle su kontrolu nad naftnim izvorima na poluotoku Al Faw.

Amerikanci su nastojali osvojiti moderniji dio luke  Umm Qasra kako bi poslužila kao ulazna točka humanitarne pomoći u Irak.

Oko 25 iračkih vojnika predalo se američkim marincima ispred luke.

Irački ministar informiranja Mohamed Said al-Sahhaf izjavio je da zarobljene osobe nisu irački vojnici.Amerikanci su stigli do predgrađa Umm Qasra nakon što je britansko topništvo razbilo irački otpor u blizini iračko-kuvajtske granice. Irački su vojnici iznenađujućim otporom uspjeli na dva sata prikovati marince uz tlo.

Umm Qasr jedina je velika pomorska luka za ulazak roba u Irak. Udaljen je oko 50 kilometara od Basre, za koju američki izvori kažu da će biti prvi cilj kopnenih snaga. Hoon je izjavio da će cijeli grad uskoro biti pod savezničkom kontrolom.

Britanske snage stekle su kontrolu nad ključnim naftnim izvorima na poluotoku Al Faw (Fao) na jugoistoku Iraka, objavio je glasnogovornik britanske vojske Al Lockwood i potvrdio ministar obrane Geoff Hoon.

Hoon je na britanskoj televiziji izjavio da su vojnici naišli na žestok otpor kod Umm Qasra. "Iračani nisu samo položili oružje kako su neki sugerirali da će napraviti", kazao je Hoon. Umm Qasr nalazi se na putu prema najvećem iračkom lučkom gradu Basri.

Hoon je rekao da su iračke snage zapalile do 30 bušotina nafte u južnom dijelu Iraka.

"U sadašnjem kontekstu to možda nije tako strašno kako smo se bojali, jer u južnom Iraku ima nekoliko stotina bušotina nafte", dodao je.

"Bojali smo se da možda postoji sustavni napor iračkih snaga da se unište te bušotine, ali to nije bio slučaj do sada", rekao je Hoon.

CNN je objavio da je američki marinac ubijen je u akciji, što je prva žrtva invazijskim snagama u Iraku. Nikakve druge pojedinosti CNN nije objavio, a za smrt vojnika nema potvrde drugog izvora.

Američki tenkovi na putu za Bagdad

Jedna kolona američkih tenkova i oklopnih vozila ušla je u petak ujutro najmanje 150 kilometara u Irak, krećući se u pravcu Bagdada, javio je izvjestitelj agencije Reuters."Sada smo oko 150 km unutar Iraka. Nismo naišli na otpor", javio je Reutersov novinar Luke Baker. "Nastavljamo napredovati. Dobrih nekoliko kilometara ispred nas lete helikopteri Apache, koji pokrivaju naše napredovanje", rekao je.

Reutersov novinar nalazi se u konvoju 3. pješadijske divizije, u kojemu ima više od 2.000 tenkova i drugih vozila. Konvoj je krenuo iz Kuvajta u četvrtak navečer i do sada nije naišao na otpor.

Koalicijske snage mogle bi ući u Bagdad za tri ili četiri dana, izjavio je glasnogovornik britanske vojske u Kataru.

Satnik Al Lockwood je na novinarski upit kada očekuje ulazak savezničkih snaga u Bagdad odgovorio: "Kada bih bio čovjek sklon klađenju, rekao bih za tri ili četiri dana".

Osam prijelaza iračko-kuvajtske granice bilo je otvoreno nakon što su tijekom noći očišćene mine što su ih postavile iračke snage, kazao je pukovnik 3. divizije za tv ABC, prenosi AFP.

ABC News, čiji je novinar Ted Koppel priključen (na engleskom embedded) 3. pješadijskoj diviziji, javio je da je u njoj 10.000 oklopnih vozila.

Jake eksplozije tijekom jutra čule su se u smjeru južnog iračkog grada Basre, javlja Reuters. Nedaleko od grada savezničke snage okupirale su manji aerodrom.

Zauzimanjem južnog Iraka, američke snage nadzirale bi pristup Perzijskom zaljevu i pripremile uvjete za osvajanje Basre, drugog po veličini iračkog grada udaljenog samo 20 kilometara od kuvajtske granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara