Iračani žele prošireno Upravno vijeće kao kompromis

VLADA predsjednika Busha je pod sve većim pritiskom iračkih čelnika da preda vlast proširenoj inačici sadašnjeg Iračkog upravnog vijeća kojeg su izabrali Amerikanci, koje bi pripremilo izravne izbore krajem godine, piše u petak The New York Times.

List piše, pozivajući se na neimenovane američke i iračke dužnosnike, da je predsjedavajući Vijeća Adnan Pachachi predložio proširenje Vijeće kao kompromis između nastojanja Amerikanaca da izaberu novu prijelaznu vlast složenim sustavom izbora delegata i zahtjeva za izravnim izborima šiitskog ajatolaha Ali al-Sistanija.

Irački čelnici smatraju da se al-Sistanija može uvjeriti da prihvati prošireno Upravno vijeće ukoliko bi uključilo više njegovih šiitskih pristaša. Neki stručnjaci smatraju da al-Sistaniju nije stalo do demokracije nego do vlasti i da bi ga se na ovaj način moglo kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće sada ima 25 članova, a veći dio njih su sekularni Šiiti i bivši prognanici bliski Pentagonu. Pachachi je predložio proširenje Vijeće na 125 članova i njegovo pretvaranje u privremeni irački parlament, piše NYT.

Prema sadašnjem složenom planu kojega podupiru Amerikanci organizacijski odbori u svih 18 iračkih pokrajina će izabrati predstavnike za izborne skupove koji će birati novu iračku skupštinu a koja će potom izabrati premijera i privremenu vladu, i to sve do 30. lipnja.

Pachachi kaže da je proširenje Upravnog vijeća jednostavnije i da se njime može ispoštovati rok 30. lipnja.

Amerikanci su navodno ravnodušni prema toj ideji, ali o njoj razgovaraju irački čelnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara