Iračka kriza utječe na slovenske glasače

KAKOje je pokazalo istraživanje javnog mnijenja što ga je u ponedjeljak objavio ljubljanski tjednik ´Mladina´, za uključivanje Slovenije u NATO je skoro 41 posto birača, 34 posto je protiv, a 25 posto još nije donijelo odluku kako će glasovati.

Razvoj iračke krize i eventualni američki napad na tu državu mogao bi presudno utjecati na odluku slovenskih birača koji će za 5 tjedana na referendumu odgovarati na pitanje. ´Slažete li se da Slovenija postane članica NATO saveza?´.

Broj još neopredijeljenih gotovo se poklapa s postotkom ispitanika koji su odgovorili da će na njihovu odluku djelovati eventualni napad na Irak - takvih je 23,5 posto.

Telefonsko ispitivanje javnog mnijenja u kojemu je sudjelovalo 600 ispitanika za ´Mladinu´ je provela agencija Ninamedija sredinom prošlog tjedna u vrijeme polemika i javnih napada na slovensku diplomaciju zbog njene odluke da podrži izjavu skupine Vilnius 16 kojom je izražena potpora američkom presingu na Irak.

Kako je u ponedjeljak studentima Fakulteta za društvene znanosti u predavanju rekao predsjednik slovenskog parlamenta Borut Pahor, stajalište Slovenije jest da je preduvjet za eventualnu intervenciju u Iraku konsenzus u Vijeću sigurnosti UN-a.

´Rat za uspostavu i učvršćenje svjetskog mira je ponekad potreban, ali su za to potrebni uvjeti, poput konsenzusa Vijeća sigurnosti i UN-a´, rekao je Pahor studentima ljubljanskog sveučilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara