Iračka vlada nakon krvavih borbi produžila ultimatum šijitskim milicijama

Iračka vlada nakon krvavih borbi produžila ultimatum šijitskim milicijama

VLADA iračkog premijera Nourija al-Malikija je za deset dana produžila rok u kojem šijitske milicije moraju položiti oružje.

Ta odluka predstavlja jasan indikator da ambiciozni plan Malikijeve vlade da preuzme nadzor nad Basrom - naftom bogatim gradom gdje vedre i oblače suparničke šijitske milicije - nije urodio plodom, odnosno eskalirao je u trodnevne borbe u kojima je poginulo najmanje stotinu ljudi, te koje se poput požara šire svim šijitskim dijelovima Iraka.

Predsjednik Bush je, pak, jučer pohvalio Malikija zbog njegove odlučnosti da svoju vladu - sastavljenu pretežno od proamerički raspoloženih šijitskih stranaka - pretvori u autoritet koji će se uspjeti nametnuti zemlji te tako omogućiti američkim snagama da započnu dugo iščekivano povlačenje iz Iraka.

Međutim, iako su iračke vojne i policijske snage opskrbljene i obučene od strane Amerikanaca, te podržane od američke vojske, tzv. Mehdi vojska - paravojna formacija radikalnog šijitskog vjerskog vođe Muqtade al-Sadra - pokazala se kao pretvrd orah, bez obzira na to što se formalno još uvijek drži primirja koje je proglasio Sadr.

Izvještaji stranih dopisnika govore kako sadristi ne samo što kontroliraju velike dijelove Basre, nego su uspjeli zauzeti i opljačkati jednu policijsku postaju. Iračke vladine snage se u najvećem dijelu Basre ne mogu vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi promatrači se boje da bi eskalacija međušijitskog sukoba mogao dovesti do toga sadristi i formalno prekinu primirje, odnosno započnu otvoreni sukob s vladom i američkim snagama. Time bi se ponovno drastično pogoršala sigurnosna situacija u Iraku i u paramparčad razbila sva dosadašnja dostignuća koje Amerikanci pripisuju kontroverznom slanju pojačanja na teren.

Već sada pojedini američki generali navode kako od povlačenja dijela snaga, koje je trebalo biti provedeno ove godine, najvjerojatnije neće biti ništa.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara