Iračka vlada pokreće istragu o načinu Sadamovog pogubljenja

SUOČENA s lavinom međunarodnih kritika i prosvjedima sunitske zajednice u zemlji, vlada iračkog premijera Nourija al-Malikija je najavila kako će pokrenuti istragu o eventualnim "nepravilnostima" prilikom pogubljenja Sadama Huseina.

Dotične "nepravilnosti" su obišle svijet u obliku snimke napravljene mobitel-kamerom, koje pokazuju prkosnog Sadama Huseina kako se svađa i izmjenjuje uvrede s maskiranim šijitskim krvnicima koji uzvikuju ime radikalnog šijitskog vođe Muqtade al-Sadra. Na istoj je snimci zabilježen i sam trenutak Sadamovog vješanja, kao i njegovo beživotno.

Mnogi promatrači, pogotovo van Iraka, su izražavali bojazan da bi način na koji je Sadam Husein pogubljen mogao dodatno destabilizirati situaciju u Iraku, odnosno bivšeg diktatora i osuđenog ratnog zločinca pretvoriti u mučenika.

Dio tih strahova se ostvario u subotu navečer, kada je vijest o Sadamovom pogubljenju izazvala zatvorsku pobunu u sjevernom iračkom gradu Mosulu, ugušenu tek intervencijom iračke vojske.

Međutim, dio promatrača drži da je situacija u Iraku - s obzirom na sve veće sektaško nasilje između sunita i šijita - ionako postala tako loša da Sadamovo pogubljenje na nju neće imati skoro nikakav zamjetan učinak.

U međuvremenu se širom Iraka, pogotovo u njegovom sunitskim dijelovima, održavaju komemoracije za Sadama Huseina. Na nekima od njih su čak sudjelovali i žitelji Dujaila, šijitskog sela čijih je 148 stanovnika Husein dao masakrirati 1982. godine, zbog čega je i osuđen na smrt.

Sličnu je manifestaciju u jordanskom glavnom gradu Amanu organizirala Sadamova kći Raghd, koja se nakon smrti svoje braće Udaya i Qusaya smatra neslužbenom predvodnicom obitelji. Njenog je supruga, inače, Sadam 1990-ih dao pogubiti zbog sumnje u izdaju.

U nastojanju da se spriječi raspirivanje strasti nakon Sadamovog pogubljenja, iračko ministarstvo unutarnjih poslova je zatvorilo Sharkiyu, TV-postaju čiji je vlasnik nekadašnji bliski Sadamov suradnik.

Sami al-Askari, savjetnik premijera Malikija, tvrdi da će predmet istrage biti "neprimjereno ponašanje" stražara i krvnika koji su izvikivali političke parole, kao i korištenje mobitela, "koje je bilo suprotno prethodnom dogovoru".

Jedan od dužnosnika iračke vlade, koji je htio ostati anoniman, je zapadnim medijima priopćio kako su Amerikanci do posljednjeg trenutka htjeli da se Sadamu produži život najmanje 15 dana kako bi se izbjegle sve komplikacije vezane uz pogubljenje na Kurban Bajram.

Al-Maliki je, navodno, inzistirao da se pogubljenje obavi odmah, jer je bio uvjeren da bi u suprotnom arapske vlade u regiji - čiji su vođe u prošlosti imali dobre veze sa svrgnutim diktatorom -diplomatskim pritiskom pokušali ishoditi Sadamovo pomilovanje. Na Sadamovom pogubljenju su, pak, inzistirale vođe iračke šijitske zajednice čije stranke čine temelj al-Malikijeve vlade.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara