Iračke starine u Americi

Iračke starine u Americi
NAJMANJE jedan primjerak iz opljačkanog iračkog muzeja zaplijenjen je u jednoj američkoj zračnoj luci. FBI nije otkrio pojedinosti osim da je carinik otkrio opljačkani primjerak.

Carina je navela kako je u tijeku istraga, ali da nitko nije uhićen.

FBI je već počeo surađivati s Interpolom i drugim međunarodnim agencijama za provođenje zakona kao i muzejskim stručnjacima iz Sjedinjenih Država kako bi otkrili gdje su pokradeni izlošci iz bagdadskog Nacionalnog muzeja starina.

Pljačkaši su poharali Nacionalni muzej u Bagdadu, koji je posjedovao neprocjenjive zbirke izložaka iz staroga Sumera, Babilona i Asirije, odmah nakon pada Bagdada u američke ruke 9. travnja.

Prošloga je tjedna skupina stručnjaka u stožeru UNESCO-a u Parizu za starine rekla kako sumnja da su neke od pljački iračkih muzeja naručene od strane skupljača koji su predvidjeli pad režima Saddama Husseina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina je ocijenila da su se u Iraku odigrale dvije vrsti pljački, jednostavni vandalizam i organizirane krađe. Iako nemaju dokaza stručnjaci sumnjaju da su neke krađe naručili skupljači za honorar. Oni su nalasili da su pljačkaši imali ključeve muzejskih trezora gdje su bili smješteni izlošci.

Mnogi od opljačkanih primjeraka mogli bi se pojaviti u Londonu, jednom od najvećih svjetskih središta za islamsku umjetnost, rekao je Dick Ellis, stručnjak za pronalaženje ukradenog umjetničkog blaga.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu da su upozorili vladu Sjedinjenih Država nekoliko mjeseci prije početka rata u Iraku da će muzeji i druge kulturne institucije biti u opasnosti.

Svjetska i američka javnost žestoko je kritizirala Sjedinjene Države što su uspjeli zaštiti iračku naftu, ali nisu poduzeli ništa da zaštite muzej u Bagdadu. Predsjednik i dva člana Odbora koji savjetuje Bijelu kuću o zaštiti antike diljem svijeta dali su ostavku zbog toga što Sjedinjene Države nisu spriječile pljačku muzeja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara