Irački čelnik u egzilu: Saddam je živ i želi osvetu

Irački čelnik u egzilu: Saddam je živ i želi osvetu

SADDAM HUSSEIN je živ, pun novca i misli samo na osvetu, upozorio je irački čelnik Ahmed Chalabi i dodao da bivši irački predsjednik nudi novac svakome tko ubije jednog američkog vojnika.

Saddam je viđen sjeverno od Bagdada i ima 1,3 milijarde dolara u gotovini koje je uzeo u Središnjoj banci 18. ožujka, izjavio je u utorak Ahmed Chalabi, čelnik Iračkog nacionalnog kongresa čije je sjedište u Londonu.

"On nudi novac za ubojstvo američkih vojnika i platit će za svakog ubijenog vojnika u Iraku. Taj je podatak proširen u zapadnom dijelu zemlje", rekao je Chalabi za Vijeće za vanjske odnose, privatnu organizaciju sa sjedištem u New Yorku.

On je izjavio da su američki vojnici u svojim oklopnim vozilima lake mete za teroriste i pozvao je na uspostavu iračkih snaga sigurnosti pod američkim zapovjedništvom. Prema njegovim riječima, Iračani trebaju vršiti ophodnju u svojoj vlastitoj zemlji s novim snagama sigurnosti, čiji bi omjer trebao biti jedan Amerikanac na 10 Iračana.

"Moje je mišljenje da bi Sjedinjene Države trebale ostati u Iraku..." i ondje zadržati između 25.000 i 50.000 vojnika, kazao je Chalabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dalje rekao, američki vojnici nisu bili dovoljno brzi i agresivni u traženju ključnih znanstvenika uključenih u programe za oružje i zato su neki uspjeli otići. Chalabi je također izjavio da je uvjeren da su Saddamove snage imale zabranjeno oružje.

"Oružje masovnog uništenja je u Iraku", ustvrdio je on.

Uhićena dvojica dužnosnika bivšeg iračkog režima

Američke snage u Iraku uhitile su Latifa Jassema i Husseina al-Awawia koji se nalaze na američkoj listi 55 najtraženijih dužnosnika režima Sadamma Husseina, objavilo je Središnje američko zapovijedništvo (CENTCOM) na svojoj internet stranici.

Jassem, koji je obnašao dužnost potpredsjednika vojnog ureda vladajuće stranke Baas, bio je i pripadnik Vijeća zapovijedništva revolucije.

Hussein al-Awawi je bio predsjednik stranke Baas u Ninivi. Imao je generalski čin u sklopu postrojbe za kemijsko oružje iračke vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara