Irački dosije: Tajne službe zanemarivale upozorenja stručnjaka

Irački dosije: Tajne službe zanemarivale upozorenja stručnjaka
DUŽNOSNICI britanskih tajnih službi zanemarivali su upozorenja stručnjaka prije pokretanja rata u Iraku prema kojima ta država nije mogla posjedovati kemijsko i biološko oružje, izjavio je u srijedu bivši šef Obrambeno-obavještajne službe (DIS) Brian Jones.

Jones je izjavio za list "The Independent" da je razgovarao s drugim dužnosnicima koji su radili na dosijeu, sastavljnom u rujnu 2002. godine, jer su se bojali da će postati "žrtveni jarci" ako oružje za masovno uništenje ne bude pronađeno poslije rata u Iraku.

Dosije o iračkom naoružanju, kojeg je britanski premijer Tony Blair upotrijebio kako bi uvjerio javnost da je potrebno uči u rat s Irakom, trenutačno je predmet istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je mišljenje stručnjaka DIS-a zanemareno u pripremanju dosijea u rujnu 2002. godine što je dovelo do stvaranja pogrešnog mišljenja o kapacitetu Iraka", kazao je Jones.

"Nije bilo dokaza da se iračka vojska obučavala za korištenje kemijskog i biološkog oružja gotov cijelo desetljeće", dodao je.

Kako je ocijenio Jones, svi stručnjaci DIS-a su imali isto mišljenje da je - prema raspoloživim informacijama - tvrdnja kako Irak posjeduje oružje za masovno uništenje bez jamstva.

Jones je u siječnju 2003. godine podnio ostavku na položaj šefa znanstvenog i tehničkog savjeta DIS-a zaduženog za analiziranje svih obavještajnih podatka o kemijskom, nuklearnom i biološkom oružju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara