Irački MVP: UN ranije iznevjerio Irak, sada treba pomoći

IRAČKI ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari rekao je u utorak da su Ujedinjeni narodi ostavili na cjedilu Irak dok je njime vladao Sadam Husein i pozvao svjetsku organizaciju da sada preuzme glavnu ulogu u obnovi i demokratizaciji zemlje.

Zebari, ministar vanjskih poslova u Vijeću za privremenu upravu Iraka, rekao je Vijeću sigurnosti da je UN propustio pomoći Iraku da se spasi od 35-godišnje tiranije Sadama Huseina.

"Ujedinjeni narodi ne smiju ponovno iznevjeriti irački narod", rekao je on na otvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Iraku.

Pozdravivši uhićenje Sadama Huseina, Zebari je rekao kako ono treba označiti početak novoga doba za Irak.

Zebari je naglasio da su "Ujedinjeni narodi ključni forum za kolektivnu međunarodnu akciju koja će nam pomoći kako bismo postigli naše ciljeve obnove i demokratizacije naše zemlje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozvao Vijeće sigurnosti da proširi ulogu UN-a u humanitarnoj pomoći, obnovi zemlje, njezinom razvitku te političkom i izbornom procesu.

Zebari je zatražio da Vijeće sigurnosti prevlada podjele kazavši da svođenje računa sa Sjedinjenim Državama ne bi trebalo biti na račun iračke stabilnosti.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara