Irački premijer doputovao u Moskvu

Irački premijer Iyad Allawi doputovao je u ponedjeljak navečer u dvodnevni radni posjet Moskvi koji bi se trebao pozabaviti posebice ekonomskim odnosima, javlja agencija Interfax. L

U središtu tih razgovora, među kojima i onoga s predsjednikom Vladimirom Putinom koji se očekuje u utorak popodne, trebali bi biti više ekonomski odnosi nego diplomatske tenzije oko rata u Iraku, dale su naslutiti dvije strane.

Rusija bi trebala nastojati postići reaktiviranje unosnih naftnih ugovora koje je svojedobno potpisao Sadam Husein, u zamjenu za obećanje o brisanju 90 posto iračkog duga od osam milijardi dolara koji potječe iz sovjetskog razdoblja.

Nekoliko sati prije Allawijeva dolaska, Rusija je u ponedjeljak potvrdila "čvrstu namjeru da učini politički napor pridonoseći rješenju u Iraku i pomogne iračkom narodu u mirnoj ponovnoj izgradnji zemlje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je stajalište iznio glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko, koji je kazao da Moskva "podržava potrebu mobiliziranja svjetske zajednice za nove napore kako bi pridonijela rješenju u Iraku".

"Rusija je zainteresirana da zemlja postigne mir i stabilnost, te očuva svoje jedinstvo i teritorijalni integritet", kazao je Jakovenko i ocijenio da izbori određeni za 30. siječnja 2005. godine, moraju "predstavljati vrlo važnu etapu na tom putu".

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara