Irački premijer pozvao muslimane na jedinstvo

IRAČKI premijer Iyad Allawi pozvao je u četvrtak muslimanske zemlje da budu "jedinstvene" u borbi protiv terorizma te da podupru moguće formiranje muslimanskih vojnih snaga pod vodstvom i na prijedlog Saudijske Arabije kako bi se pomoglo stabilizaciji Iraka.

Arapska liga, sa sjedištem u Kairu, priopćila je da bi formiranje takvih vojnih snaga bilo prihvatljivo jedino u slučaju kada bi odredbu o tomu izdalo UN-ovo Vijeće sigurnosti te kada bi bilo povezano s točno određenim vremenom povlačenja američkih vojnih snaga iz Iraka.

Irački je premijer na konferenciji za novinare kazao kako smatra da bi se čelnici zemalja u regiji trebali ujediniti i "djelovati zajedno protiv terorista i kriminalaca" koji prijete cijelom arapskom svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Allawi je podupro inicijativu Saudijske Arabije prema kojoj bi muslimanske zemlje trebale pridonijeti stvaranju novih vojnih snaga koje bi pomogle da se u Iraku konačno uspostavi stabilno stanje.

Istodobno su pripadnici arapske "trojke" (Tunis, Alžir i Bahrein) u četvrtak u Tunisu u nazočnosti iračkog ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija raspravljali o eventualnom slanju arapskih trupa u Bagdad pod okriljem UN-a.

Sastanak je slijedio nakon što je američki državni tajnik Colin Powell, koji boravi u posjetu regiji u četvrtak u Džedi, pozdravio saudijski plan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara